Politolog ucrainean: Chestiunea lingvistică  apare întotdeauna în timpul campaniilor electorale

vasiliev dmytro

 

Fracțiunea parlamentară „Slujitorul Poporului” a solicitat includerea în ordinea de zi a săptămânii plenare a proiectului de lege înaintat de Maksim Bujanskii „Despre modificările la anumite acte legislative ale Ucrainei cu privire la predarea în limba de stat în instituțiile de învățământ”. Autorul  proiectului de lege propune ca trecerea la predarea obiectelor în limba ucraineană în școlile cu predarea în limba rusă să fie amânată pentru luna septembrie 2023 și nu din septembrie 2020, cum predeveda legea actuală.

Comitetul de profil a recomandat respingerea proiectului de lege, dar președintele Radei Supreme, Dmytro Razumkov, a cerut să fie  prezentat spre examinare. Politologul ucrainean, Dmytro Vasyliev a declarat  pentru „Slovo i Dilo” (Vorbe și fapte)  că acest  proiect de lege are ligătură directă  cu viitorea  campanie electorală.

„Limba este o chestiune ce ține  de securitatea națională și de făurirea statului. Chiar și în perioada țaristă, Rusia a invadat Ucraina, i-a furat numele, istoria și limba. Faptul că în timpul independenței Ucraina reveine la chestiunea limbii este un proces istoric absolut corect. Nu există stat fără limbă, așa că toate inițiativele politicienilor rusofili sunt de fapt îndreptate  împotriva intereselor Ucrainei și ale statului», consideă Dmytro Vasyliev.

Potrivit acestuia, proiectul de lege care a fost înaintat în Parlament în 2019, este discutat  în momentul de față din cauza  apropiatei campanii electorale.

„Chestiunea lingvistică  apare întotdeauna în timpul campaniilor politice și  alegerilor, pentru  mobilizarea alegătorilor”, a spus politologul.

În același timp Vasyliev spune  că chestiunea limbii provoacă tot mai puține emoții în Ucraina, iar  la un moment dat va deveni irelevantă.

„Nu cred că vor fi suficiente voturi pentru adoptarea proiectul de lege  propus de  Bujanskyi. Dar acesta (proiectul de lege n.r.) poartă în sine  riscuri reale pentru securitatea națională», a concluzionat Dmytro Vasyliiev.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий