Polonia cere Germaniei reparații de război de peste 850 de miliarde de dolari

images_cms-image-000076388

Polonia cere reparații în bani Germaniei pentru pierderile teribile suferite în timpul celui de al Doilea Război Mondial și în timpul burtalei ocupații naziste. Germania ar putea datora Poloniei mai mult de 850 de miliarde de dolari în reparații, a spus un parlamentar al partidului de guvernământ, transmite Reuters.

Aproximativ șase milioane de polonezi au fost uciși în timpul războiului, adică aproximativ o cincime din populație, incluzând până la trei milioane de evrei polonezi uciși de germani în Holocaust, iar Varșovia a fost rasă de pe fața pământului în urma revoltei din 1944, e vorba de Insurecția Varșoviei, în care au murit aproximativ 200.000 de civili. Germania a ucis astfel.

În 1953, conducătorii de atunci ai comuniștilor din Polonia au renunțat la toate obligațiile privind reparațiile de război sub presiunea Uniunii Sovietice, care doreau să elibereze Germania de Est, de asemenea un satelit sovietic, de orice obligații.

Partidul de guvernământ de la Varșovia, PiS, spune că acordul nu este valabil deoarece Polonia nu a putut negocia compensații corecte, scrie Reuters.

„Am pierdut șase milioane de oameni, mult mai mulți decât oricare altă țară care a primit reparații consistente. Nu este corect. Nu poate fi așa”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat presei germane.

Un comitet parlamentar polonez evaluează în continuare valoarea compensațiilor care este probabil să fie mai mare decât o estimare din 1947 a regimului comunist al Poloniei care a stabilit pierderile de război ale țării la 850 de miliarde de dolari (700 miliarde de lire sterline; 765 miliarde de euro) la valoarea curentă.

„Sunt multe de analizat. Germanii au ras de pe fața pământului peste o mie de sate poloneze. Vom determina cu exactitate suma pe care o vom cere”, a adăugat premierul polon.

Pe 1 septembrie 1939, Germania a bombardat orașul polonez Wielun, un oraș fără importanță militară, cu scopul de a răspândi teroarea în rândul populației civile, scrie BBC. Sute au fost uciși, clădirile au fost puse la pământ, iar locuitorii orașului au fugit.

Lasă un răspuns