Poroșenko, acuzat de „îndemnuri la răsturnarea puterii” şi „abuzuri de putere”

405094

Numele fostului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko apare într-o anchetă asupra abuzurilor de putere din timpul mandatului său, au anunţat autorităţile ucrainene, o premieră după plecarea acestuia de la preşedinţia Ucrainei.

Este posibil ca Poroşenko să fi încercat să „influenţeze ilegal” formarea Înaltului Consiliu al Justiţiei, instanţă ce participă la numirea de judecători, a precizat Biroul de Anchetă Ucrainean (DBR), organism însărcinat cu investigaţii penale ce vizează înalţi responsabili de stat, care a transmis dosarul Parchetului.

«Statutul lui (Poroşenko) este cel de martor», a precizat pentru AFP biroul de presă al DBR, însă dacă suspiciunile existente vor fi confirmate de Parchetul General fostul preşedinte ar putea rămâne fără imunitatea sa parlamentară şi urmărit penal.

Infracţiunile invocate de DBR au fost calificate drept «îndemnuri la răsturnarea puterii» şi «abuzuri de putere», fapte pasibile de o pedeapsă maximală de şase ani de închisoare.

Serviciul de presă al lui Poroşenko a denunţat anunţul de luni drept «un atac comandat» de Rusia.

Poroşenko, om de afaceri foarte bogat, este deja citat în circa zece anchete, inclusiv asupra unei presupuse fraude fiscale, însă până acum niciuna nu a ajuns la Parchetul General. Aceste anchete au fost declanşate automat în urma denunţurilor depuse de un adversar politic considerat apropiat Moscovei, Andrei Portnov. Acesta este şi un apropiat lui Andrii Bogdan, actualul şef al Administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Добавить комментарий