Poroşenko cheamă la un compromis privind o lege anticorupţie

2096000

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat sâmbătă că refuză să modifice un proiect de lege cu privire la combaterea corupţiei, proiect supus atenţiei deputaţilor, cerând Radei Supreme „să găsească un compromis” asupra acestui text foarte criticat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP citat de Agerpres.

Acest proiect de lege, care se referă la crearea unui tribunal specializat în problemele corupţiei, cu un serviciu de anchetă şi un parchet aferente, este „de acum în mâinile parlamentului”, a declarat pentru France Presse preşedintele Poroşenko în marja Conferinţei de securitate de la Munchen.

„Este acum foarte important ca toţi să se unească pentru a găsi un compromis în parlament”, a lansat el, indicând că nu va retrage şi nu va modifica acest text pentru că „preşedintele şi-a făcut deja datoria”.

Acest proiect de lege a fost criticat vehement de către FMI într-o scrisoare publicată la jumătatea lunii ianuarie de presa ucraineană. „Mai multe prevederi ale acestuia nu concordă cu angajamentele” Kievului faţă de FMI, afirmă instituţia internaţională.

„Jurisdicţia tribunalului avut în vedere în proiectul de lege este inadecvată şi conţine derogări pentru unii dintre cei mai înalţi responsabili”, a deplâns FMI, denunţând de asemenea „criterii de eligibilitate nerealiste” pentru viitori judecători ai acestui tribunal, ceea ce antrenează riscuri de „întârzieri suplimentare” în crearea sa.

Proiectul de lege a fost criticat de asemenea de presă şi de organizaţii neguvernamentale specializate în lupta anticorupţie, care au acuzat Kievul că vrea să-i înşele pe occidentali.

Lasă un răspuns