Poroșenko: Lupta pentru limba ucraineană nu constă doar în rostirea sloganurilor

28698450_1223474717786918_8050940830504601893_o

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, şi-a anunţat intenţia de a semna un decret privind elaborarea unui program, cu o durată de 10 ani, de înrădăcinarea și consolidarea statutului limbii ucrainene în societate. O declarație în acest sens a fost făcută vinei, în timpul festivităților dedicate aniversării a 204 ani de la nașterea poetului Taras Șevcenko, transmite Adevărul Ucrainean.

„În viitorul apropiat voi semna un decret privind elaborarea unui program de 10 ani pentru înrădăcinarea și consolidarea rolului limbii ucrainene ca limbă de stat. Avem în faţă un deceniu al limbii ucrainene în Ucraina, în cursul căruia schimbările pozitive trebuie să devină ireversibile. Repet – ireversibile”, a declarat Poroșenko.

„Lupta pentru limba ucraineană nu constă doar în rostirea sloganurilor. Pentru a face pași concreți trebuie să cumpărați cărți în limba ucraineană, să abonați ziare în limba ucraineană, să citiți știri online în limba ucraineană, iar cel mai important să vorbiți ucraineana”, a adăugat Poroșenko, menționând că fiecare cetățean trebuie să parcurgă propria cale și să stăpânească limba de stat.

De asemenea, președintele a subliniat că statul nu are dreptul să reglementeze limba de comunicare a cetățenilor.

„În calitate de șef de stat, ca participant activ la dezvoltarea națiunii politice ucrainene, voi avea grijă ca inițiativele noastre legislative să lase un spațiu larg pentru respectarea și asigurarea drepturilor acelor cetățeni ucraineni a căror limbă maternă sau limbă de comunicare este limba tătară, rusă și altele. Evident, statul nu va interveni niciodată în sfera privată și nu va reglementa limba de comunicare”, a asigurat Poroșenko.

Lasă un răspuns