Poroșenko: Proiectul Nord Stream 2 este „calul troian” al Rusiei împotriva securității energetice și geopolitice a UE

b27f51a80b54157256a55ac2124ebbc5_1497608811

Președintele, Petro Poroșenko, a calificat noul proiect al gazoductului Nord Stream 2, prin intermediul căruia ar urma să se dubleze cantitatea de gaz natural pe care Rusia o va livra direct spre Europa, drept „calul troian” al Kremlinului împotriva securității energetice și geopolitice a UE, făcând apel la partenerii europeni să nu cedeze în fața șiretlicurilor Moscovei, a precizat vineri postul de televiziune 112 Ukraina.

„Le recomand partenerilor noştri europeni să scape cât mai curând posibil de farmecele înşelătoare şi pernicioase ale Kremlinului şi să-şi apere ferm propria securitate energetică”, a precizat Petro Poroșenko în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, invitând partenerii europeni să-și apere securitatea energetică și să nu se lase păcăliți în problema participării la construirea conductei Nord Stream 2.

„Semnalul clar şi lipsit de ambiguitate” cu privire la adevăratele motive pentru construirea Nord Stream 2 şi potenţialele sale consecinţe catastrofale pentru Uniunea Europeană este refuzul Gazpromului de a implementa acest proiect în cadrul celui de-al Treilea pachet energetic al UE şi nerespectarea deliberată a deciziilor Curţii de Arbitraj de la Stockholm în litigiile privind gazele cu Ucraina, susţine șeful statului.

Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor. În prezent, Rusia furnizează 34% din gazele consumate în Europa, iar Nord Stream 2 ar aduce cota la 40%. Polonia, țările baltice și SUA sunt doar câteva din vocile împotriva construcției acestui gazoduct.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

Добавить комментарий