Poroşenko spune că va lupta pentru drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia

poroşenko

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko,  susţine  că este un exemplu viu despre modul în care o persoană vorbitoare de limbă rusă poate stăpâni limba ucraineană. Declaraţia fost făcută luni,  la o întâlnire cu studenţii din oraşul Dnipro, notează Ukrainska pravda.

„Vreau să risipesc orice iluzii.  Nu am vorbit ucraineana până în 1997. M-am născut în regiunea Odesa. În satul bunici se vorbea o limbă stricată. Studiile le-au făcut în limba rusă.  Sunt un exemplu viu al faptului că, dacă este necesar , se poate comunica liniştit în limba ucraineană „, a spus Poroșenko.

De asemenea, șeful statului nu a trecut cu vederea etnicii maghiari din Transcarpatia. Poroșenko a subliniat că nu este de acord cu ideea ca copiii lor să studieze exclusiv în limba maghiară.

„Eu sunt pentru ca aceşti copii să cunoască limba maghiară. Dar imaginaţi-vă că 75% dintre acești copii nu au reușit să susţină testele la limba ucraineană… Cine îi discriminează? V-oi lupta pentru aceşti ucraineni, pentru dreptul lor de a vorbi fluient în limba maghiară”, a spus Poroşenko.

Preşedintele a recunoscut că cunoşte doar un singur cuvânt în limba maghiară – köszönöm, ce în traducere înseamnă mulţumesc. Dar în acelaşi timp el nu a uitat să amintească că vorbeşte 5 limbi străine, inclusiv româna.

Lasă un răspuns