Poştaşii lucrează pentru comunitate

4073_zaika

4073_zaika„Într-adevăr, în condiţiile actuale oficiile poştale aduc venit comunităţilor satelor şi orăşelelor?” – se întreabă jurnalistul veteran din Cernăuţi Myhailo Revuţki.
M-am deplasat în satul lui natal Ploska din raionul Putila, situat în munţi, la o înălţime de circa o mie de metri deasupra nivelului mării. Acolo trăiesc circa 800 de persoane împreună cu bătrâni şi copii. Această mică localitate montană este nu numai satul de baştină al cunoscutului literat din Bucovina, Myhailo Revuţki, ci şi al scriitorului ucrainean, Mykola Gurepko, al doctorului în istorie şi docentului Universităţii cernăuţene, Oleksandr Masan. La Ploska funcţionează o şcoală şi un oficiu poştal. În decursul primului semestru al anului în curs lucrătorii Oficiului poştal din Ploska au vărsat în bugetul Consiliului sătesc 1.250 grivne.
– Toate cele 14 oficii poştale din raion transferă regulat plăţile sub formă de impozite în bugetele consiliilor locale, menţionează şefa Oficiului raional poştal Putila, Ruslana Pilipiuk. Suma generală pe raion este de 57 mii grivne.
– Fără să exagerăm, putem spune că lucrătorii poştali din Bucovina muncesc cinstit şi eficient pentru comunităţile teritoriale, conchide directorul Direcţiei regionale Cernăuţi a Întreprinderii de stat „Ukrpoşta”, Iaroslav Ţiupak. Se ştie că pentru a plăti impozite trebuie să ai de unde le plăti. De aceea, în primul rând, avem grijă de creşterea veniturilor. Condiţiile economice instabile de astăzi, concurenţa drastică ne impune să aplicăm diferite inovaţii. Mai întâi de toate folosim toate formele de lucru cu clienţii, ne extindem posibilităţile. „Ukrpoşta” din regiunea Cernăuţi, care este şi rămâne în proprietatea statului, nu are restanţe la plăţile în buget şi în fondurile de stat.
– Iar pentru a obţine aceasta se cere să fie bine coordonată activitatea cu fiecare oficiu poştal, spune Serhii Jijian, contabilul-şef al Direcţiei Cernăuţi a Întreprinderii „Ukrpoşta”. Cea mai mare sumă – 153 mii grivne – au vărsat în bugetele locale lucrătorii oficiilor poştale din raionul Chiţmani.
În raionul Hotin acest indice este de 134.163 grivne, în raionul Storojineţ – de 127.285 grivne, în raionul Noua Suliţă – 124.464 grivne, în raionul Hliboca – 123.797 grivne.
La recenta consfătuire a Direcţiei Cernăuţi a Întreprinderii de stat „Ukrpoşta” s-a accentuat asupra posibilităţilor de mărire a veniturilor oficiilor poştale, de îmbunătăţire a serviciilor prestate.
– În momentul de faţă, când economia ţării şi societatea se confruntă cu diferite greutăţi, aceasta se simte şi în munca poştaşilor, constată directorul adjunct al Direcţiei Cernăuţi a Întreprinderii de stat „Ukrpoşta”, Mykola Klimciuk. Şi, totuşi, ei caută să depăşească aceste momente dificile, iar munca să fie de folos comunităţii. Bunăoară, în al doilea semestru al anului bucovinenii au fost abonaţi şi vor primi 308.256 exemplare de ziare şi reviste, cu 3.235 exemplare mai mult decât în primul semestru.
În ansamblu, „Ukrpoşta” îşi lărgeşte serviciile prestate populaţiei. În afară de aceia că la oficiile poştale oamenii îşi pot primi pensia, pot plăti serviciile comunale şi achita alte plăţi, în prezent s-a introdus un alt serviciu – „Poşta accelerată”. Este vorba de transferele accelerate de bani.

Iuhim HUSAR, jurnalist

Lasă un răspuns