Povestea necunoscută a bărbatului rămas îngropat sub reactorul 4 de la Cernobîl

cer_22694600

O poveste mai puțin cunoscută, a unui bărbat rămas îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl, a ajuns în atenţia publicului odată cu difuzarea serialului dedicat dezastrului nuclear.

Valeri Kodemciuk, prima victimă a tragediei.

Unul dintre oamenii care au murit atunci, deși nu apare ca personaj în miniserie, este menționat în final, alături de o fotografie a sa, și pentru un motiv foarte bun — a fost prima victimă a tragediei.

Inginerul mecanic Valeri Kodemciuk, un angajat cu experienţă, în vârstă de 35 de ani, lucra în schimbul de noapte la centrala de la Cernobîl când a avut loc teribila explozie. Se afla în sala turbinelor, de unde trebuia să raporteze rezultatele testului de siguranţă care a dus la explozia reactorului 4.

Kodemciuk a murit pe loc în explozie şi, mai mult decât atât, corpul său nu a fost niciodată recuperat.

Un altar a fost ridicat în memoria acestuia, lângă ceea ce a fost camera de control, la un zid care separă reactoarele 3 şi 4 în interiorul fostei Centrale Nucleare de la Cernobîl. Sub portretul acestuia este scris textul: „Trupul lui Valeri Kodemciuk nu a fost niciodată recuperat. A rămas îngropat pe vecie sub reactorul 4″.

Agenţia Associated Press scria după exlpozie, citând publicaţia sovietică Pravda: „Reactorul 4 îi va fi şi sicriu. Şi poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk”.

Un al doilea bărbat, Vladimir Şaşenok, a murit în timp ce încerca să îl salveze pe Kodemciuk, ei fiind primele două victime. 29 de pompieri și oameni care au venit să acorde primul ajutor au murit în primele săptămâni de după explozie din cauza expunerii la radiațiile puternice.

Oficial, potrivit autorităților sovietice, 31 de persoane au murit în urma exploziei, dar între 4.000 și 27.000 de persoane — conform datelor Uniunii Cercetătorilor Îngrijorați din Rusia — ar fi fost afectate pe termen lung de expunerea la radiații.

Potrivit Greenpeace, între 93.000 și 200.000 de persoane au murit din cauza dezastrului.

Добавить комментарий