Prea multe controale strică

elevi-in-banci-dece

Toți elevii, chiar și cei eminenți plus când este vorba de o lucrare de control.

Ei nici nu bănuiesc că există „lucrări de control” și pentru exigenții lor profesori. „Examinatorii” sunt funcționari de la organele de învățământ. La „lucrările de control” pentru cadrele didactice retrăiesc cel mai mult directorii, persoanele din administrația școlilor, căci aceștia răspund și de
procesul de instruire, și de toate cerințele primite în scris de la secțiile de învățământ. Dacă profesorul deseori caută posibilitate să-l încurajeze pe elev, funcționarii, în rolul de controlori, nu sunt deloc indulgenți cu bieții profesori.

Încă nu s-a născut autorul care să scrie o piesă „Prea multe controale strică”, deși aproape fiecare profesor se simte încadrat în această „dramă birocratică”. Și iată că Ministerul Învățământului și Științei s-a adresat către organele puterii locale cu rugămintea să supună unui moratoriu controalele până la finele anului de învățământ. În scrisoarea ministerială se cere reducerea controalelor în școli.

Inițiativa a pornit, totuși, de la organizațiile publice ale lucrătorilor din învățământ, care s-au arătat a fi nemulțumite de controalele frecvente în școli, mai ales la începutul și la sfârșitul anu lui de învățământ. Conducătorii instituțiilor de învățământ consideră numărul exagerat de controale drept una dintre cele mai mari probleme ale școlii contemporane. „Comisiile nenumărate și creșterea numărului rapoartelor, dărilor de seamă îi sustrag pe pedagogi de la principalele lor îndatoriri, ceea ce se răsfrânge negativ asupra activității colectivelor pedagogice”, se menționează în scrisoarea Ministerului. Departamentul de resort propune un moratoriu la efectua rea controalelor, cu excepția cazurilor legate de pericolul pentru viața și sănătatea elevilor.

Lasă un răspuns