Premierul ungar Viktor Orban: Vom bloca orice apropiere a Ucrainei de NATO dacă nu respectați drepturile minorității maghiare

Screenshot_1

Premierul ungar Viktor Orban a semnalat vineri că guvernul său va bloca orice viitoare apropiere a Ucrainei de NATO dacă autoritățile ucrainene nu vor respectă drepturile minorităţii maghiare.

În interviul săptămânal acordat postului public de radio Kossuth, premierul ungar a amintit că „Ucraina a semnat un contract în care asigură că doreşte să se apropie de NATO. Acolo şi-a asumat că nu va diminua drepturile minorităţilor care trăiesc pe teritoriul său”, a amintit Viktor Orban.

„Dar Ucraina nu şi-a respectat angajamentul”, a continuat el, fără a da mai multe detalii, dar dând de înţeles că nu va susţine nicio apropiere a Ucrainei de NATO, întrucât nu poate „colabora cu o ţară care nu respectă ceva ce şi-a asumat anterior”.

În ultimii ani diplomaţia ungară s-a opus prin veto adoptării mai multor documente internaţionale în legătură cu Ucraina, întrucât autoritățile ucrainene a adoptat o serie de legi care îngrădesc folosirea limbilor minorităţilor naționale, inclusiv a etnicilor români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Lasă un răspuns