Preşedintele Cehiei: Conducerea UE este birocratică şi incapabilă

Y2U3YmI1ZWQzMjFiMjdjOGYxYjI3NjIwY2RkYWM1.thumb

Președintele Cehiei, Milos Zeman, și-a reafirmat în mesajul de Crăciun refuzul de a primi în țara sa „migranți musulmani” și a criticat elita „neputincioasă și birocratică” aflată la conducerea Uniunii Europene, transmite AFP citată de Agerpres.

„Primirea migranților musulmani, dificil de integrat pe teritoriul nostru, ar presupune crearea unui amestec cultural care ar favoriza eventuale atacuri teroriste. (…) Astăzi aproape nimeni nu se mai îndoiește de legătura dintre valul migrator și atacurile teroriste”, a spus președintele ceh, un cunoscut eurosceptic. „Din acest motiv mă opun ideii conform căreia ar fi bine să primim în următorii doi ani pe teritoriul nostru circa 6.200 de migranți pe o așa-numită bază voluntară, care este aproape același lucru ca și cotele obligatorii”, a explicat acesta în mesajul său de Crăciun, difuzat pe 26 decembrie.

Milos Zeman s-a pronunțat în schimb pentru „ajutorarea migranților în țările lor de origine sau în statele vecine” acestora, fiind de asemenea favorabil acordării de asistență pentru Italia și Grecia, statele europene aflate în prima linie a valului migrator.

Referindu-se la decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, președintele ceh consideră că, pentru aceasta, „cea mai mare parte a vinei o poartă actuala conducere a UE, care este absolut neputincioasă și birocratică, fapt care se află la originea îndepărtării cetățenilor de instituțiile UE”. Vorbind tot despre conducerea europeană, Milos Zeman spune că aceasta „nu este capabilă nici măcar să îndeplinească o sarcină fundamentală ce-i revine, să protejeze frontiera externă a UE”.

Fost premier al Cehiei, Milos Zeman deţine funcţia de preşedinte din 2013 şi este cunoscut pentru comentariile sale anti-islamice și criticile sale dure la adresa politicii porților deschise pentru refugiați a cancelarului german Angela Merkel. A fost singurul președinte al unui stat din UE care și-a manifestat deschis susținerea față de Donald Trump în timpul campaniei electorale americane.

Lasă un răspuns