Președintele Poloniei a acuzat Divizia SS „Galicia” și Armata Insurecțională Ucraineană (UPA) de genocid împotriva polonezilor

President of Poland Andrzej Duda during the statement about changes in the judicial law and Supreme Court at Presidential Palace in Warsaw, Poland on 18 July 2017 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images)

Duminica trecută, în regiunea Lviv a avut loc o manifestare comemorativă dedicată pogromului de la Huta Pieniacka, unde la 28 februarie 1944 au fost masacrați aproximativ 500-800 de etnici polonezi.

În scrisoarea sa către  participanții la ceremonia de comemorare președintele Poloniei, Andrzej Duda, a subliniat că Pogromul de la Huta Pieniacka a fost săvârșit de Divizia SS „Galicia” și Armata Insurecțională Ucraineană (UPA), notează PolskieRadio24 citată de korrespondent.net.

„Genocidul comis aici de către soldații Diviziei SS „Galicia” și Armatei Insurecționale Ucrainene a fost una dintre cele mai cumplite crime săvârșite împotriva polonezilor, pe care noi le numim masacrele de la Volyni, Podolia și Lviv”, a scris președintele polonez.

„Unica lor „vină” a fost limba poloneză, identitatea, fidelitatea față de tradiție și dragostea de țară. Eu au fost omorâți pentru faptul că erau polonezi”, a subliniat Duda.

Anul trecut Andrzej Duda a adresat un mesaj analogic.

Lasă un răspuns