Președintele Ucrainei nu va putea ține un discurs la forumul în memoria Holocaustului

97_big

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a avut ocazia să țină un discurs în Israel, la un forum de comemorare a Holocaustului, care este dedicat aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz. Șeful statului a spus acest lucru într-un interviu acordat The Times of Israel.

„Noi (Ucraina. – n.r.) nu am fost invitați să vorbim. Dar, în orice caz, voi participa la această ceremonie”, a spus el.

În același timp, șeful statului și-a exprimat părerea că, din moment ce „fiecare al patrulea evreu care a murit ca urmare a Holocaustului era originar din Ucraina”, ar fi corect ca el să țină un discurs.

Forumul Mondial de comemorare al Holocaustului va avea loc în perioada 22-23 ianuarie, la memorialul Yad Vashem din Israel.

Anterior, președintele polonez Andrzej Duda, căruia nu i s-a acordat cuvântul, a refuzat, de asemenea, să participe la eveniment. În același timp, o serie de mass-media au susținut că unul dintre motivele principale pentru anularea vizitei lui Duda a fost prezența la for a liderului rus Vladimir Putin, care ar trebui să devină „principalul invitat” acolo.

Auschwitz a fost cel mai mare și mai îndelungat lagăr de exterminare nazistă, astfel încât a devenit unul dintre simbolurile principale ale Holocaustului. În 1941-1945, aproximativ 1,4 milioane de oameni au murit acolo, dintre care aproximativ 1,1 milioane erau evrei.

Lasă un răspuns