Prima convorbire telefonică dintre Joe Biden și Vladimir Putin. SUA reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei

https___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_150527164138-joe-biden-vladimir-putin

Președintele american Joe Biden a avut marți prima discuție telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, conform Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat că cei doi președinți au discutat despre tratatul New START, situația din Ucraina și Afganistan, precum și otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, relatează CNN.

„L-am contactat pe preşedintele Putin în această după-amiază cu intenţia de a discuta despre dorinţa noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear „Noul START″⁣ care expiră la începutul lunii februarie, dar şi pentru a reafirma sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei”,  a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Discuția de marți a fost prima conversație cu președintele rus de când Biden a preluat funcția de președinte al SUA.

De asemenea, Vladimir Putin a fost printre ultimii lideri de stat care l-au felicitat pe Biden pentru victoria din alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

După instalarea sa în funcție, Joe Biden a discutat deja la telefon cu patru importanți lideri euro-atlantici – prim-ministrul Canadei, prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – cărora le-a transmis angajamentul său pentru multilateralism, alianța transatlantică, NATO, un parteneriat UE-SUA și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий