PRIMA DECLARAȚIE DE INDEPENDENȚĂ A ROMÂNIEI

10 05 2021 LC IST 1

La 10 mai 1877,  Senatul României adoptă declarația de independență a țării, proclamată de Mihail Kogălniceanu în fața Adunării Deputaților cu o zi înainte, iar Regele Carol I o semnează.

Atunci, cu 143 de ani în urmă, România și-a declarat independența față de Imperiul Otoman. A fost un efort de lungă durată făcut de clasa politică şi a început cu aducerea pe tronul Principatelor a unui principe străin. Constituţia adoptată în 1866, după ce prinţul german Carol I de Hohenzollern a devenit domnitor, făcea referire la „România», deși oficial, la acea dată, ţara se afla sub suzeranitate turcească şi se numea Principatele Unite. Guvernul român a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării. Dacă puterile europene au primit proclamația de independență cu rezervă (Franța) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman și Regatul Unit), opinia publică internațională a fost favorabilă luptei poporului român. Deci, Imperiul Otoman a reacționat la acțiunile politice și militare ale românilor și a luat o serie de măsuri de descurajare: suspendarea diplomaților români de la Constantinopol, sechestrarea unor nave românești încărcate cu cereale, bombardarea orașelor Brăila și Reni, atacarea pichetelor de frontieră etc. În această situație, ministrul de război român, Alexandru Cernat,   a ordonat trupelor române să riposteze ferm față de orice tentativă otomană de traversare a Dunării. În cadrul sesiunii Adunării Deputaților din 29 aprilie și a Senatului de a doua zi, Parlamentul României declara rupte legăturile diplomatice cu Imperiul Otoman și recunoștea existența stării de război dintre cele două state.

Vom menționa că prințul Carol de Hohenzollern-Singmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. De aceea, Ziua națională a României era marcată la 10 mai, începând cu anul 1866 și terminând cu anul 1947. În data de 14 martie 1881, camerele reunite ale Parlamentului au votat transformarea țării din Principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881, a fost una dintre cele mai spectaculoase serbări din istoria României.

10 05 2021 LC IST 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий