Primarul de Cernăuţi a înscris o nouă pagină în istoria relaţiilor ucraineano-moldo-române

Kaspruk la Iasi 3

Kaspruk la Iasi 3La finele săptămânii trecute, primarul de Cernăuţi, Oleksii Kaspruk, s-a aflat într-o vizită de lucru în municipiul Iaşi, România, înscriind astfel o nouă pagină în istoria relaţiilor ucraineano-române. În prezenţa Premierului roman, Victor Ponta, domnul Kaspruk împreună cu primarii de Iaşi şi Chişinău, Gheorghe Nichita şi Dorin Chirotacă, au semnat un acord de colaborare în domeniul educaţiei, culturii şi administraţiei publice. Documentul respectiv a fost semnat în Sala Gotică a Mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi, eveniment la care a participat şi Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Chiar de la bun început, primarul Cernăuțiului, Oleksii Kaspruk, a spus celor prezenți că, în urmă cu 156 de ani, poporul român a reușit, cu eforturi comu­ne, să construiască o țară frumoasă. “Acum a venit rândul nostru ca, prin eforturi comune, să construim o Europă nouă, un viitor European”.
Bucuria unirii prin proiecte concrete şi comune cu cele două oraşe – Cernăuţi şi Chişinău, a exprimat-o în discursul său primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita. „În anul 2008, tot la 24 ianuarie, am semnat cu primarul Chișinăului, domnul Chirtoacă, actul de înf­rățire între cele două orașe. Apoi am reușit să facem înfrățirea cu Cernăuțiul, într-o altă zi de sărbătoare, pe 14 octombrie, de ziua Sf. Cuv. Parascheva. Astăzi, tot la 24 ianuarie, când e pentru prima oară când sărbătorim această zi ca sărbătoare legală, semnăm un protocol de colaborare în domeniul educației, culturii și în domeniul administrației publice. E vorba de proiecte concrete, cele două orașe vor sprijini Iașul pentru a putea deveni Capitală Culturală Europeană, o capitală care să emane mai departe acest spirit european în toată această regiune a Europei”, a spus primarul Iașu­lui, Gheorghe Nichita, mulţu­mindu-le primarilor Chișinăului și Cernăuțiului, Dorin Chirtoacă și Oleksii Kaspruk, că nu s-au gândit la partea politică, ci se gândesc la problemele administrative comune.
Cu plăcere a revenit în oraşul studenţiei, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care a declarat că nu simte nici un fel de frontieră între România şi Moldova, mai ales acum de când au fost înlăturate vizele. Acum 156 de ani, din punctul său de vedere, a început procesul de realizare a unității naționale, dar și de integrare europeană a României. „Acum, fiecare trebuie să facă să trăiască mai bine. Sperăm că același lucru se va întâmpla și pentru noi, cei de dincolo de Prut, atât cei din Basarabia, cât și cei din Bucovina. Sper să nu ne ia și nouă 150 de ani ca să se facă dreptate și pentru cei de dincolo de Prut. Să sperăm că, prin asemenea proiecte și inițiative, cum este cel de astăzi, să reușim să aducem mai aproape prin proiectele europene, să reușim să avem schimburi mai strânse și, de ce nu, această autostradă care să lege Moldova de Europa să aibă din start extensii direct la București și Cernăuți. Asta ar fi cea mai bună Unire în secolul XXI”, a spus primarul Chișinăului, Dorin Chir­toacă.
Premierul român, Victor Ponta, prezent la acest eveniment istoric în relaţiile ucraineano-moldo-române, le-a spus prima­rilor celor trei orașe că aceste colaborări sunt utile și binevenite atât timp cât “ne simțim toți frați și prieteni și mergem în aceeași direcție”.
“Împreună au șanse mult mai mari. Și să ajungă capitală europeană, să își dezvolte proiecte comune, să promoveze valorile noastre comune. Anul trecut, am avut o întâlnire cu cei trei prim-miniștri (ai României, Republicii Moldova și Ucrainei), am spus și atunci, și o spun și acum: România nu e Uniunea Sovietică. Nu vrea să ia ceva cu forța de la altcineva. România este o țară care a încercat, în ultimii ani, să se dezvolte, să meargă spre valorile europene. Avem o datorie ca pentru cei din Basarabia, din Buco­vina, în primul rând să arătăm un exemplu de succes, să îi ajutăm să învețe din greșelile noastre, să nu facă aceleași greșeli. De asemenea, trebuie să facem tot ceea ce este bun pe partea asta a Prutului, sau pe partea asta a Bucovinei, să încercăm să facem și pe partea cealaltă. Cu toții avem nevoie de grădinițe, de școli, locuri de cultură, de o infrastructură foarte bună, de o autostradă, de energie, de tot ceea ce e nevoie ca oamenii să trăiască în bunăstare și pace”, a spus Premierul Victor Ponta.
Ce înseamnă acest protocol de colaborare pentru Cernăuţi în viziunea primarului Oleksii Kas­pruk? – s-au interesat colegii noştri de la Radio Iaşi. „Acest proiect înseamnă foarte mult atât pentru cernăuţenii noştri, cât şi pentru cele trei oraşe primarii cărora l-au semnat. Noi ne dorim să construim un viitor european pentru cetăţenii şi locuitorii acestor oraşe, ţinând cont de faptul că vom dezvolta cultura, infrastructura şi vom păstra patrimoniul nostru comun”, a menţionat primarul de Cernăuţi, Oleksii Kaspruk. Odată cu semnarea acestui protocol de colaborare între cele trei oraşe înfrăţite – Cernăuţi, Iaşi şi Chişi­nău, domnul Kaspruk a înscris o pagină deosebită în relaţiile ucraineano-moldo-române de prietenie, colaborare şi bunăvecinătate, care vor fi de folos atât vechei urbe cernăuţene, cât şi Ucrainei, în general.
Vitalie ZÂGREA
Foto: http://chernivtsy.eu/

Добавить комментарий