Primul document ecologic mondial a avut ca scop ocrotirea păsărilor

Ëåëåêè

În prima zi de Prier este marcată Ziua Internațională a Păsărilor.

Pentru majoritatea oamenilor, 1 aprilie este ziua păcălelii. Dar, pentru iubitorii de păsări şi ornitologi ea este Ziua Internaţională a Păsărilor. Nu întâmplător această sărbătoare este marcată anual în cadrul Programului UNESCO „Omul şi biosfera”. Anume la 1 aprilie 1906 a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor, unul din primele documente ecologice.

Ziua Păsărilor nu semnifică doar celebrarea semnării Convenţiei, cât şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie de mai bine de o sută de ani, are drept scop să educe noua generaţie spre a iubi şi a avea grijă de păsările sălbatice.

Ornitologii afirmă că în lume există aproximativ 100 mii de specii de păsări. Ele populează planeta noastră de circa 150 milioane de ani și nu este loc pe Pământ, unde să nu fie păsări. Păsările aduc un mare folos oamenilor. Savanții au calculat că pe o suprafață de un kilometru pătrat păsările distrug cel puțin 25 kilograme de insecte dăunătoare. Păsările sunt foarte sprintene și harnice. O pereche de pițigoi poate într-o zi curăți de dăunători circa 40 meri. În ținutul nostru bucovinean primii vestitori ai primăverii sunt ciorile de câmp. Ele sosesc la începutului lui martie și-și fac cuiburile. Apoi vin graurii. Ceva mai târziu se întorc la cuiburile lor cocostârcii. Ornitologul Igor Skilski, șeful Secției natură a Muzeului etnografic regional din Cernăuți, afirmă: cocostârcii care populează Bucovina se întorc de pe continentul african, prin pustiul Sahara, parcurgând prin aer zeci de mii de kilometri. Pentru aceasta ei au nevoie de zece săptămâni. Migrația lor depinde de starea vremii și de posibilitățile de a se hrăni. În decursul unei zile cocostârcii pot parcurge o distanță de 300-400 kilometri. Igor Skilski a mai subliniat că circa 80 la sută din numărul cocostârcilor se întorc în locurile unde au apărut pe lume. Pe la mijlocul lui martie se întorc culicii și ciocârliile, care iernează în Africa de Nord sau în India. Se consideră că cucii și rândunelele revin pe meleagurile noastre după Buna Vestire (7 aprilie, stil vechi). Pe la mijlocul lui Prier începe să cânte privighetoarea.

Păsările i-au încântat și inspirat întotdeauna pe oamenii de artă. Sculptorul român cu renume mondial, Constantin Brâncuși, spunea: „Spre imensitatea văzduhului — aceasta este Pasărea mea. Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul…”.

1 04 2021 LC IST 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий