Primul film artistic românesc,  „Amor fatal”, pierdut prin arhive  

18 09 2021 LC IST 1

La 18 septembrie 1911, cu 110 ani în urmă, regizorul Grigore Brezeanu realizează primul film artistic românesc „Amor fatal», cu Lucia Sturdza şi Tony Bulandra.

Primul film artistic românesc a fost unul de dragoste. „Amor fatal”, o „dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf” – caracterizarea făcută de presa vremii, a fost regizat de Grigore Brezeanu, el fiind în acelaşi timp şi scenarist, şi actor în rol secundar. Protagoniştii  peliculei erau însă faimoşii actori de teatru Tony Bulandra şi Lucia Sturdza, a căror idilă din film a fost continuată şi în viaţa reală. S-au căsătorit  la câteva luni după premieră. Critica nu i-a menajat însă pe viitorii soţi Bulandra. „Unii dintre cei mai buni actori ai noștri au jucat pentru cinematograf… Acest film e interesant numai fiindcă figurează în el actorii noștri, nu și prin felul în care ei joacă. Dacă acești artiști – am spus doar că sunt printre cei mai buni pe care-i avem – au totdeauna succes când apar pe scenă, nu tot așa se întâmplă și când e vorba de performanța lor cinematografică”, scria ziarul „L’Independence Roumaine”.  Se pare că marii actori au ţinut cont de părerea criticii, dedicându-se total carierei în teatru, unde au făcut istorie. Până în 1961, când a murit, Lucia Sturdza-Bulandra nu a mai apărut decât în două filme – „Escadrila albă” (1944) şi „Ziua unei artiste” (1961). La fel a procedat şi Tony Bulandra, protagonist în „Dragoste la mânăstire” (1912) şi „Trenul fantomă” (1933). Din păcate, „Amor fatal”, primul film din istoria cinematografiei româneşti, s-a pierdut prin arhive.

18 09 2021 LC IST 2

Regizorul primului film artistic românesc, Grigore Brezeanu, s-a născut la 1 august 1891, în comuna Micşuneşti-Greci, judeţul Ilfov, în familia actorului Iancu Brezeanu. În anul 1910 a absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București, secția actorie. A decedat în anul 1919 la Cluj, la vârsta de 28 ani.

18 09 2021 LC IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий