Primul film documentar despre “BUDULAI”

148183

148183La 9 martie renumitul actor de teatru şi cinema, Mihai Volontir, a împlinit 81 de ani. Cunoscutele filme cu Mihai Volontir în rolurile principale nu au fost filmate în Bucovina, ţinut pe care el l-a îndrăgit foarte mult, însă aici eminentul actor deseori venea cu trupa teatrală de la Bălţi, cu spectacole în limba română de care era însetat publicul spectator bucovinean. Între Televiziunea regională din Cernăuţi şi Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălţi a existat o colaborare permanentă, care, din păcate, a fost dată uitării. Cu câţiva ani în urmă, într-un interviu pentru „Libertatea Cuvântului”, maestrul Mihai Volontir şi-a amintit cu nostalgie şi regret despre acele turnee de neuitat din Bucovina. „Păcat, zice el, că s-au pierdut asemenea legături spirituale”…

Iubirile şi amintirile lui Mihai Volontir vor constitui subiectul unui documentar, întitulat „Iubirile lui Mihai Volontir”. Filmul va apărea în 2015 şi va fi primul documentar despre viaţa şi destinul de creaţie al marelui actor de teatru şi film Mihai Volontir. Producţia le aparţine cineaş­tilor Mircea Chistruga, Du­mitru Olărescu şi Vlad Druc, care au lucrat cu multă dăruire asupra peliculei, prezentând deja avan­premiera într-o conferinţă de presă.
Cineastul Dumitru Olărescu a precizat că este primul film documentar despre Mihai Volontir. „Distinsul artist ar fi meritat să aibă mai multe filme despre el. Pelicula cuprinde fragmente din spectacolele de teatru şi din filmele în care a jucat Mihai Volontir, dar şi mai multe piese de muzică uşoară în interpretarea sa”, a precizat Du­mit­ru Olărescu.
La rândul său, Vlad Druc a menţionat că în film sunt prezentate momente mai puţin cunoscute din viaţa artistului. „Privind acest documentar, îl veţi cunoaşte mai bine pe omul Mihai Volontir”, a declarat Vlad Druc, în cadrul unei conferinţe de presă, organizate înainte de prezentarea filmului.
Textul din partea autorului a fost lecturat de cineastul şi actorul Vadim Prodan. „Şi eu sunt de la Bălţi, dar nu ştiam suficient despre Mihai Volontir, da, Budulai, da, Cantemir, dar mai mult nu. Nu e o istorie întâmplătoare, nu este o soartă întâmplătoare Volontir. Noi ne-am învăţat în ultima perioadă de timp să ne aruncăm cu valorile. Degeaba facem lucrul acesta, alte valori nu avem”, spune Vadim Prodan.
Într-un interviu, fiind întrebat de ce toată lumea îl numeşte Budulai, unul dintre cei mai mari actori din Republica Moldova, Mihai Volontir, a răspuns: “Pentru mine este o onoare să port numele eroilor mei. Cândva eram numit Ion Nebunul (cel din „Năpasta” lui Ion Luca Caragiale), prin anii ’70 — Mihai Cantemir (dupa rolul omonim din filmul „Dimitrie Cantemir”), acum — Budulai. Puţini actori au un asemenea privilegiu. Îi cunosc doar pe doi — pe marele actor român Gheorghe Vasiliu, care a purtat până la moarte numele de Gheorghe Vasiliu-Berlic, şi pe Veaceslav Tihonov – Ştirliţ”.

Добавить комментарий