Primul ministru al Ucrainei, Oleksii Goncearuk, a depus cerere  de demisionare

1-7673

Oficiul Președintelui a confirmat acest lucru. În comunicatul respectiv se menționează că șeful statului va examina cererea, iar despre rezultat se va anunța aparte.

La 17 ianuarie, în contul său de pe Facebook, Premierul a notat: „Am venit în acest post pentru a îndeplini programul Președintelui. El este pentru mine un exemplu de om sincer și onest. Însă, pentru a spulbera orice îndoială față de stima și încrederea în Președinte, am scris cererea de demisie și am transmis-o Președintelui cu dreptul de a o înainta în Parlament”. Șeful executivului a mai menționat că Președintele este omul, care se bucură de o încredere fără precedent din partea cetățenilor ucraineni, și el are dreptul să aprecieze eficiența fiecărui membru al echipei sale. De asemenea, Oleksii Goncearuk a explicat decizia sa prin aceea, că în ultimele zile ucrainenii au devenit martorii evenimentelor în jurul unor file din rețelele de socializare, montate din fragmente ale ședinței Guvernului. „Conținutul lor creează o imagine artificială, chipurile, eu și echipa mea nu-l stimăm pe Președinte, care este liderul nostru politic. Multor grupuri de influență, care tind să obțină un acces la torentele financiare, le este convenabil să fie anume așa și nu altfel. Dar nu este adevărat”.

După cum precizează Ukrinform, la 15 ianuarie pe „YouTube-canal „Cum să-l înșelăm pe Președinte” a fost inclus materialul audio despre, chipurile, convorbirea lui Goncearuk cu vicepreședintele Băncii Naționale a Ucrainei, Kateryna Rojkova, și cu ministrul Finanțelor, Oksana Markarova, privind cursul dolarului și chestiunile economice, înainte de întâlnirea cu Președintele Volodymyr Zelenski. În materialul audio o persoană cu voce asemănătoare cu cea a lui Goncearuk vorbește despre aceea că Președintele înțelege primitiv procesele economice.  Potrivit mediilor, după publicarea acestor imprimări audio la ședința fracțiunii „Slujitorul Poporului” s-au iscat certuri. Deputații s-au revoltat de declarațiile care i se atribuie lui Goncearuk și au exprimat votul de neîncredere șefului guvernului.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Lasă un răspuns