PrivatBank cere despăgubiri de 3 miliarde de dolari din partea PwC

21_main

Instituţia financiară PrivatBank a dat în judecată subsidiarele din Ucraina şi Cipru ale firmei de consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC), pentru neregulile care au avut loc în auditurile efectuate de aceasta în perioada 2013-2015, transmite Reuters.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de procese intentate în urma naţionalizării PrivatBank în 2016, după ce politica de creditare riscantă a provocat băncii un deficit de capital de peste 5,5 miliarde de dolari, potrivit băncii centrale.

Autorităţile au retras deja dreptul PwC de a efectua servicii de audit pentru băncile ucrainene, ca penalizare pentru că nu a semnalat neregulile de la PrivatBank. PwC a susţinut că interdicţia este nejustificată.

PrivatBank a anunţat că a dat în judecată subsidiarele PwC Ukraine şi PwC Cyprus, la un tribunal din Cipru.

„PrivatBank susţine că a avut de suferit ca urmare a încălcării grave a atribuţiilor şi responsabilităţilor de către PwC în verificarea rapoartelor financiare ale PrivatBank”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

Potrivit băncii centrale, 95% din împrumuturile acordate de PrivatBank au mers la companii care aveau legături cu foştii proprietari al instituţiei financiare şi afiliatelor acestora. Foştii acţionari ai PrivatBank, Igor Kolomoiski şi Ghenadi Bogoliubov, au contestat naţionalizarea şi susţin că banca centrală a evaluat greşit soliditatea finanţelor PrivatBank.

În decembrie, o instanţă din Londra a ordonat îngheţarea activelor celor doi, pe perioada în care analizează cazul, notează bursa.ro.

Добавить комментарий