Problema merelor în toiul secerișului

SAM_6413

Se apropie sărbătoarea Sfântului Ilie și oamenii, dar mai ales copiii, așteaptă să guste mere „de Sântilie”, adică se soiuri timpurii, care sunt chiar duse la biserică pentru a fi sfințite. Însă problema constă în aceea că nu toți pomicultorii din regiunea noastră au vândut întreaga cantitate de mere și nu-i bucură deloc că vor avea în depozite roadă din diferiți ani. Doar merele nu se pot compara cu vinul, care cu cât mai mult e păstrat, cu atât e mai prețios. Însă, tărăgănarea realizării merelor cauzează pierderi însemnate.
Lipsa unei piețe de desfacere sigure îi îngrijorează pe pomicultorii bucovineni, care pe an ce trece măresc masivul cu livezi tinere și productive. O cantitate însemnată de fructe, de regulă, este realizată în alte regiuni ale Ucrainei, însă, totuși, se face simțită lipsa pieței ruse, iar cea comunitară e încă după orizont.
E dureros când din cauza lipsei pieței de desfacere și concurenței cauzate de importul fructelor de peste hotare, mai ales din Polonia, pomicultorii noștri vor fi nevoiți să taie pomii buni pentru roadă. Pentru a opri securea se cer luate măsuri eficiente pe scara întregii țări, doar în joc e pusă existența ramurii, până nu demult eficiente. Vestitul gospodar din Stroiești, raionul Noua Suliță, Ștefan Gligor, e dezamăgit de atitudinea statului față de sectorul agrar. Subvențiile din partea statului salvează Europa agrară. Și el, Ștefan Gligor, îmblat prin lume, știe că un fermier din Polonia primește subvenții în sumă de 500 euro pentru fiecare hectar. „Dacă aș primi și eu asemenea parale, aș da mere fără nici o plată”, constată președintele Întreprinderii agrare „Spicul de aur”.
De situația creată se plânge nu numai unul singur Ștefan Gligor. Întrebați-i pe gospodarii din raionul Hotin, care până nu demult veneau la Cernăuți cu microbuzele încărcate cu mere și făceau negoț în cartierele locative din oraș și veți primi același răspuns. Pomicultura ucraineană are nevoie de piață de desfacere. Pierderea pieţei din Rusia trebuie compensată cât mai urgent. Altfel, vorba înțeleptului agricultor Ștefan Gligor: „Avem 20 hectare cu puieți de meri, care trebuie să crească doi ani, iar apoi să fie săpați și realizați. Dacă nu vom vedea nici o perspectivă, vom fi nevoiți să ne dezicem de această ocupație avantajoasă”.
În livada de meri ucraineană bântuie boala crizei. Cel mai bun remediu împotriva ei este susținerea de către stat a pomiculturii.

În imagine: conducătorii satului Stroieşti – dnii Marian Cucureac (primar) şi Artur Gligor (adjunctul preşedintelui Gospodăriei „Spicul de aur”) cu mere din livada tânără şi cu optimism în suflet.

Добавить комментарий