Procuratura Generală: „Saakașvili poate intra în Ucraina doar cu viză”

2047083

Procurorul general adjunct al Ucrainei, Evgenii Enin, a declarat că fostul guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, lipsit recent de cetățenia ucraineană, poate ajunge în Ucraina numai după ce obţine viză, relatează korrespondent.net, citat de rador.

„Apatridul Saakașvili, dacă se confirmă că deţine şi o altă cetăţenie, poate intra în Ucraina numai după ce obţine viză în acest sens. Orice spectacol în prezenţa activiștilor sau o tentativă de a trece ilegal frontiera garantează atragerea sa la răspundere administrativă, iar persoanele care vor facilita o trecere ilegală a frontierei, de asemenea, vor răspunde penal. Să nu spuneţi că nu am avertizat” – a scris procurorul general adjunct al Ucrainei pe contul său de Facebook.

„Prezența lui Saakașvili la audieri nu poate constitui un motiv pentru a contesta dreptul la un proces echitabil, deoarece dreptul de a intra într-o ţară străină nu este un drept garantat de Convenție, solicitantul putând apela la un avocat pentru a-i fi apărate interesele” – a adăugat Evhen Enin.

Amintim că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, i-a retras recent cetățenia ucraineană lui Mihail Saakaşvili, fost guvernator al regiunii Odesa şi ex-preşedinte al Georgiei.

Potrivit unui comunicat remis de Serviciul de Stat pentru Migraţie din Ucraina, decizia de retragere a cetăţeniei ucrainene se bazează pe documente primite de la oficiali georgieni, Saakaşvili fiind acuzat că ar fi făcut declaraţii false în cererea de obţinere a cetăţeniei Ucrainei, completată în 2015, omiţând să precizeze că era subiectul unei anchete în Georgia. Fostul preşedinte georgian, însă, susţine că dosarul penal din Georgia este motivat politic.

Lasă un răspuns