Procurorul General al Ucrainei: „Persoanele care dețin dubla cetățenie vor fi pedepsite. Li se va retrage cetățenia ucraineană”

e1739c7f2b79ab4f353d5053

Procurorul General al Ucrainei, Iurii Luțenko, a declarat jurnaliștilor ucraineni la finalul reuniunii Comitetului Parlamentar pentru Securitate Națională și Apărare că cetățenii ucraineni care dețin dublă cetățenie vor fi pedepsiți penal. Acestora li se va retrage cetățenia ucraineană, notează Agenția UNIAN.

Anunțul survine în contextul în care pe YouTube a apărut o înregistrare video în care cetățeni ucraineni din regiunea Transcarpatia care au obținut cetățenia Ungariei depun jurământul de credință față de statul ungar, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Consulatului Ungariei din orașul Berehove.

„Procuratura a inițiat un proces penal în regiunea Transcarpatia. Serviciul de Securitate al Ucrainei efectuează o anchetă. Situația este monitorizată. Constituția ucraineană interzice dubla cetățenie”, a declarat Luțenko, precizând că în această situația „două interpretări nu se pot face”.

„Dacă vor exista dovezi concrete în ceea ce privește deținerea celei de-a doua cetățenii, cei vinovați vor fi pedepsiți”, a spus procurorul.

În acest sens, Luțenko a reamintit cazul fostului parlamentar Andrii Artemenko care a fost privat de cetățenia ucraineană.

„Dacă serviciul de securitate va depista astfel de cazuri în privința altor persoane, fie primari, guvernatori, miniștri, pensionari sau militari, vom acționa la fel — retragerea cetățeniei ucrainene”, a adăugat Luțenko.

Добавить комментарий