Producătorii ucraineni sunt nemulțumiți de preţul la usturoi

14-social_usturoi_w2000_h1500_q100

Recoltarea usturoiului pe câmpurile din țară a început încă în luna iulie. Însă preţul, până în prezent, este cu 35% mai mic decât anul trecut, din cauza ofertei înalte. Situaţia pe piaţă poate fi numită paradoxală, deoarece supermarketurile din Ucraina nu pot satisface cererea, iar pe pieţele angro preţul variază foarte mult, scrie agroportal.ua.

„Deja câteva sezoane pe piaţă este aceeaşi situaţie, usturoiul produs în Ucraina este din ce în ce mai mult, iar preţul acestuia este mic. Iar supermarketurile importă usturoi. Majoritatea producătorilor au suprafeţe mici şi nu pot satisface necesarul de usturoi de calitate. În acest an, chiar şi producătorii mari nu dispun de o producţie calitativă, iar comercializarea usturoiului de calitate joasă uneori devine imposibilă”, afirmă Tatiana Getman, expert pe  piaţa fructelor și legumelor din Europa de Est.

Aceasta consideră că lucrurile se vor schimba curând, deoarece producătorii se perfecţionează continuu, aplică tehnologii noi, măresc suprafeţele cultivate. Drept dovadă, în ultimii 5 ani Ucraina a micşorat importul de usturoi de 2,5 ori din contul propriei producţii. Cantitatea cea mai mare este importată din China, în ultimul timp, o mare parte se importă şi din Egipt.

La moment, pe piaţa ucraineană preţul unui kilogram de usturoi mărunt, cu semne de boli este de 15-18 grivne, iar pentru usturoiul de calitate de calibrul 45+ acesta se ridică la 30-45 grivne. Cu acelaşi cost este importat usturoiul de calitate.

Добавить комментарий