Proiectul de lege privind limbile minorităților naționale va fi examinat public

Активісти в російській військовій формі прийшли до ВРУ, де розглядається законопроект про українську мову, в Києві, 28 лютого 2019 р. 28 лютого, у день розгляду Верховною Радою законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№5670-д), під будівлю парламенту прийшли активісти-прибічники закону, а також ті, хто будь-що прагне цей закон провалити – "російські окупанти" (одягнені в російську військову форму активісти). Фото Гонтар Володимир / УНІАН

Despre aceasta a declarat primul adjunct al ministrului Culturii, Tineretului și Sportului, Anatoli Maksymciuk, la ședința Comitetului pentru politica umanitară și informațională al Parlamentului.

El i-a informat pe membrii comitetului despre principalele observații din concluziile Comisiei de la Veneția referitoare la Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. În deosebi, Comisia de la Veneția a subliniat că în Legea respectivă nu este înțeleasă până la capăt și argumentată poziția referitoare la diferite limbi. „De exemplu, de ce limbile popoarelor băștinașe au avantaje în fața altor limbi, deși ele sunt limbi ale minorităților naționale, de asemenea de ce se acordă un anumit avantaj pentru limbile Uniunii Europene față de limbile altor țări”,  a subliniat reprezentantul Ministerului.

Potrivit lui Anatoli Maksymciuk, concluziile conțin comentariul despre aceea că statul trebuie să apere limbile, dar urmează să fie asigurat un echilibru. „Mari speranțe se pune pe faptul că acest echilibru va fi asigurat de proiectul de lege privind limbile minorităților naționale, care e în curs de elaborare”, a relevat primul adjunct al ministrului. În afară de aceasta, Anatoli Maksymciuk a menționat: Comisia de la Veneția nu a comentat corespunderea Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” Constituției Ucrainei, deoarece în prezent Curtea Constituțională examinează chestiunea referitoare la legea dată la cererea a 51 de deputați ai poporului. Anatoli Maksymciuk a propus să fie așteptate concluziile Curții Constituționale și apoi să se revină la examinarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Comitetul a căzut de acord.

Добавить комментарий