Protest cu păpuși la Biserica Ortodoxă Ucraineană (PM)

dsc0043-a121c6d8cc2e4739a4fea0b74502d026

Activiștii organizației naționaliste S14 au organizat la Lavra Pecerska din Kiev o acțiune de protest împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei, motivându-şi acţiunea prin faptul că preoții instituției respective refuză se oficieze serviciile divine pentru militarii ucraineni și pentru cei botezați în alte biserici ortodoxe, notează paginaderusia.ro. 

În același timp, presa rusă a calificat evenimentul drept „escaladarea conflictului“ dintre clericii din Patriarhia Moscovei și cei ai Patriarhiei Kievului.

Activiștii au organizat un flash mob care făcea apel la cetățeni sa aducă jucării pe care să le depună la zidurile bisericii Patriarhiei Moscovei. Acțiunea a fost declanșată după ce reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene (PM) au refuzat să țină slujba de înmormântare pentru un copil de doi ani, botezat la Biserica Patriarhiei din Kiev. Copilul a murit la data de 31 decembrie, fiind victima unui sinucigaș care s-a aruncat de pe acoperișul unui bloc în Zaporijjia. Acesta a căzut peste băiețelul în vârstă de doi ani și l-a ucis astfel.

Mitropolitul de Zaporijjia și Melitopol a declarat ca preotul care a refuzat să-l înmormânteze pe copilul decedat a acționat în conformitate cu canoanele bisericești.

Reprezentanții Patriarhiei Moscovei îi considera „schismatici” pe ortodocșii care țin de Patriarhia Kievului, motiv pentru care nu recunosc și nu efectuează serviciile divine pentru aceștia.

Lasă un răspuns