Protest în fața ambasadei Ucrainei la Chișinău împotriva construcției a șase hidrocentrale pe Nistru

nistru

Mai mulți activiști civici și ONG-uri din Republica Moldova organizează miercuri, 14 martie, un protest în fața ambasadei Ucrainei din Chișinău. Aceștia sunt împotriva extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean (de la Novodnestrovsk) și construcției altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, care riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația țării vecine, transmite tv8.md.

Organizatorii anunță că, vor cere Guvernelor Ucrainei şi Moldovei să mențină în viaţă Nistrul și dreptul la apă potabilă a patru milioane de oameni.

Menționă că, în 2016, Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului. Același lucru este prevăzut și în proiectul Strategiei de dezvoltare energetică a țării până în anul 2035.

Deși Nistrul este un fluviu transfrontalier, Ucraina nu a consultat acest plan cu Ministerul Mediului sau Guvernul din Republica Moldova, notează sursa citată.

În același an, la inițiativa Cabinetului de Miniștri a Ucrainei, au fost reluate negocierile privind semnarea unui Acord bilateral între Republica Moldova și Ucraina privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Lasă un răspuns