Proteste în Turcia împotriva legalizării pedofiliei

66_main_ukr

Un proiect de lege inițiat chiar de partidul președintelui Erdogan stârnește controverse în Turcia.

Un proiect de lege din Turcia care prevede ca bărbații care agresează sexual minore, dar se căsătoresc cu victimele lor, să nu mai fie pedepsiți, stârnește furie. Zeci de persoane au protestat împotriva proiectului de lege în centrul Istanbulului, strigând „Violul este o crima împotriva umanității”. Criticii proiectului de lege, printre care și celebrități, spun că guvernul încurajează astfel pedofilia. O petiție lansată online prin care se cere autorităților ca proiectul să fie boicotat, a strâns peste 600.000 de semnături în doar trei zile. Printre oponenți se numără și o asociație în conducerea căreia apare fiica președintelui Erdogan.

În replica, guvernul a insistat ca legislația a avut drept scop abordarea tradiției căsătoriilor între minori, însa criticii proiectului au denaturat sensul acestuia. Proiectul a fost aprobat într-o ședință parlamentara, însă va fi supus la vot, în urma unei dezbateri, în zilele următoare.

 În cazul în care proiectul, propus de parlamentarii Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, va fi votat, deținuții închiși pentru agresarea unui minor, dar care se vor căsători cu victimele lor, vor putea cere să fie eliberați. Vârsta legala de consimțământ în Turcia este de 18 ani, dar căsătoriile între minori sunt larg răspândite, în special în sud-estul țării.

„Sunt persoane care se căsătoresc înainte de a împlini vârsta legală. Aceste persoane pur și simplu nu cunosc legea”, a declarat premierul Turciei, Binali Yıldırım. Ministrul justiției, Bekir Bozdag, a declarat despre căsătoriile cu minori ca reprezinta „din păcate, o realitate” în Turcia, dar bărbații implicați „nu sunt violatori sau agresori sexuali”. Bozdag spune ca măsura ar afecta aproximativ 3.000 de familii. De altfel, în luna iulie a acestui an, Curtea Constituțională a Turciei a modificat semnificația „abuzului sexual” din Codul penal, pedepsind orice act sexual care implica copii sub vârsta de 15 ani.

Sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns