Putin a spus, în premieră, de ce a ocupat Crimeea

Putin-Just-Signed-Documents-Declaring-NATO-a-threat-to-national-security

Rusia a fost forțată să ia contramăsuri ca răspuns la extinderea NATO, explică președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu în filmul realizat de Oliver Stone „Ucraina în foc”, potrivit RIA „Novosti”.

Comentând evenimentele din Ucraina și ocuparea Crimeei, liderul rus a declarat că „consecințele în cazul apariției la baza navală din Sevastopol a SUA sau NATO ar putea fi foarte grele”.

„Sunt grele, deoarece baza în sine nu înseamnă nimic. Dar ceea ce aș dori să rețineți este o nuanță. De ce reacționăm atât de brusc la extinderea NATO? Suntem îngrijorați cu privire la practica de adoptare a deciziilor în NATO. Știu cum se iau deciziile. Atunci când o țară devine membru al NATO, îi este deja foarte dificil să reziste presiunii unei puteri atât de mari ca liderul NATO, SUA”, a declarat Putin în filmul lui Oliver Stone.

Putin a mai spus că, după aderarea la Alianță, în aceste țări poate apărea orice, inclusiv apărare anti-rachetă și noi baze, iar dacă este nevoie – și unităţi de asalt.

„Și noi ce să facem? Prin urmare, luăm măsuri de contracarare, adică să țintim cu sistemele noastre de rachete acele obiecte care, în opinia noastră, încep să ne ameninţe”, a spus liderul rus.

„Nu înțeleg întotdeauna logica partenerilor noștri. Uneori se pare că trebuie să țină sub control şi să facă disciplină în propria sa alianţă. Acest lucru necesită un inamic extern. Cu toate temerile, Iranul nu intră în categorie, pentru acest statut …”, a adăugat Putin.

Putin a abordat de nenumărate ori tema „reacţiei Rusiei” la extinderea NATO. În luna iunie, vorbind la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, el a spus că Rusia s-a confruntat în ultima vreme cu un dispreț faţă de poziția sa, inclusiv în situația cu sistemul de apărare anti-rachetă (scutul antirachetă) și a acuzat SUA și NATO de expansiune. „Din anumite motive, trebuie să se extindă în mod constant infrastructura NATO și să se apropie de granița cu Rusia. Iată, din nou, au inclus Muntenegru (în NATO). Cine amenință Muntenegru? Adică, știți, o atitudine de dispreţ absolut pentru poziția noastră”, a spus Putin.

Cu toate acestea, NATO era mult mai departe de graniţele ruse la începutul anului 2014, când Rusia a „reacţionat” ocupând peninsula Crimeea, decât este în prezent, când Vladimir Putin se plânge de „expansiunea Alianţei”. Secretarul general al NATO chiar astăzi a declarat că înaintarea NATO spre graniţele ruse este consecinţa invaziei în Crimeea şi ocupării acestei peninsule ucrainene de către Rusia.

Sursa: independent.md

Lasă un răspuns