Rabinul evreilor ucrainieni nu e de acord ca Biserica Ortodoxă din Ucraina să-și schimbe numele

thumb

Rabinul evreilor ucrainieni, Jacob Bleich, totodată șeful Consiliului Bisericilor din Ucraina, nu e de acord cu legea care obligă Biserica Ortodoxă (Patriarhia Moscovei) să-și schimbe numele.

Bleich consideră că legea, care obligă BOU (PM) să-și schimbe denumirea într-o formulă de tipul „Biserica Rusiei din Ucraina”, din denumirea generică de „Biserică Ortodoxă din Ucraina” de acum, este 100% anticonstituțională și reprezintă o interferență a statului în viața religioasă.

„Statul decide pentru Biserică ce denumire are aceasta”, a afirmat Bleich. „Nu putem exclude 20-25% din populația Ucrainei și să spunem că, dacă sunteți credincioși ai acestei biserici, sunteți cetățeni de rangul doi. Acești oameni sunt și ei ucrainieni, trăiesc în Ucraina și cred în Dumnezeu.”

Reamintim că recent, Rada Supremă a adoptat o lege care statuează că biserica ce provine dintr-un stat agresor trebuie să-și schimbe denumirea. Legea, deși nu menționează explicit și formal BOU (PM), este dedicată evident acesteia, și a fost adoptată aproape concomitent cu „Sinodul Unificării” în urma căruia a luat ființă, sub oblăduirea Patriarhiei Ecumenice, Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei.

BOU (PM) are, în prezent, mult mai multe parohii și mănăstiri decât nou-creata biserică autocefală a Ucrainei, care se compune din două foste fracțiuni schismatice.

Pe 5 ianuarie 2019 va avea loc înmânarea Tomosului Autocefaliei lui Epifanie, conducătorul structurii autocefale, de către Patriarhul Bartolomeu, la Istanbul.

Добавить комментарий