Rada Supremă a adoptat legea privind „utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții” (video)

Screenshot_1

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în doua lectură joi, 25 aprilie,  legea privind „utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții”.

Un total de 278 de deputați, față de un minim cerut de 226, a votat pentru această lege care extinde cotele de folosire a limbii ucrainene în presa audiovizuală și face mai strictă folosirea sa în cadrul oficial.

2323207

Legea prevede ca fiecare  cetățean al Ucrainei trebuie să cunoască limba de stat. De asemenea,  site-urile și ziarele  sunt obligate să aibă și o versiune în limba ucraineană.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică și nerespectarea limbii de stat”, răspunderea penală.

Parlamentarul Grigore Timiș, singurul deputat de etnie română din Rada Supremă,  s-a abţinut să voteze legea respectivă.

Screenshot_2

Potrivit unui sondaj realizat în 2017, 68% din populație consideră ucraineana limba maternă, față de 14% pentru rusă și 17% pentru cele două limbi. Peste jumătate dintre locuitori (56%) afirmă că vorbesc mai degrabă în ucraineană, față de 23% mai degrabă în rusă și 21% în cele două limbi.

Lasă un răspuns