Răspunderea penală pentru separatism a trezit îngrijorări la Tiraspol

18 03 2023 F 2

Vadim Krasnoselski, așa-numitul „președinte” al Transnistriei nerecunoscute, a declarat că Tiraspolul va lua măsuri ca răspuns la modificările la Codul Penal al Republicii Moldova care prevede pedeapsă pentru separatism, scrie „Evropeiska pravda” cu referire la NewsMaker.

Potrivit lui Krasnoselski, amendamentele privind introducerea răspunderii pentru separatism, adoptate de Parlamentul Moldovei, pot afecta orice rezident al „Transnistriei”, pentru că „chiar și plata impozitelor la dorinţă va fi considerată drept sprijin al separatismului”.

„Bineînțeles că vom opune rezistenţă sută la sută.  Am făcut câteva modificări la codul nostru penal care ne vor permite să-i aducem în fața justiției pe toți cei care vor aplica legea separatismului împotriva locuitorilor din Transnistria”, a declarat el.

Ca să reamintim, la 2 februarie, Parlamentul Moldovei în lectură finală a aprobat modificări la Codul Penal, care prevăd responsabilitatea pentru crearea structurilor informaționale ilegale, chemări la separatism și contacte cu structuri străine în scop de spionaj și activități în detrimentul intereselor Moldovei, sau dacă o persoană știa despre astfel de activități și nu a informat despre ea.

Modificările au provocat întrebări cu privire la numărul oamenilor din Transnistria ar putea fi urmăriți penal pentru astfel de acuzații. Șeful comisiei juridice a Parlamentului a spus că aceasta nu înseamnă o amenințare de persecuție pentru locuitorii din Transnistria, dacă aceștia nu s-au angajat în activități de informare în favoarea secesiunii de Moldova. Imediat după aprobarea modificărilor legislative, Tiraspolul a numit-o „un act de agresiune” care perturbă procesul de negocieri.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий