Răsunetul viu al Cuvântului divin

DSC_0290

Se spune că în locurile, unde sunt ridicate lăcașele de cult, este concentrată o puternică energie pozitivă.  O fixează nu numai aparatele moderne, dar și sufletul omului, purificat și înnobilat de lumina credinței. Iar îndemnul de a ctitori o biserică tot din această credință provine.

Românii din suburbia cernăuțeană Horecea s-au ales cu o frumoasă biserică în perioada interbelică, ea având hramul Înălțarea Domnului. Enoriașii s-au înălțat în credință atât de mult, încât nici transformarea bisericii lor în depozit de către slujitorii regimului comunist nu i-au coborât la nivelul ateismului, negării divinității. Iar când în anii 90 biserica a fost restituită enoriașilor, reprezentanții generației care nu au primit botezul în ea, au devenit foarte activi: au contribuit prin participare nemijlocită și cu finanțe la lucrările de restaurare și amenajare, s-au alăturat coriștilor mai în vârstă.

Acest suflu nou al vieții bisericești a cuprins întreaga suburbie și din credința fierbinte s-a născut ideea de a înălța pe teritoriul ei încă un lăcaș de închinare.  Printre gospodarii care au pus la cale acest lucru și l-au dus la bun sfârșit sunt și foști pedagogi ai școlii din localitate. Exact la 3 august 2005, cu 15 ani în urmă, a fost pusă și sfințită piatra de temelie a noii biserici, cu binecuvântarea Mitropolitului Bucovinei și Cernăuțiului de atunci, Onufrie.

–Horecenii au decis ca noua lor biserică să fie închinată Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, accentuează părintele paroh Gheorghe Dubeț. Nu este o alegere întâmplătoare, fiindcă mulți dintre enoriașii noștri au fost la Suceava și s-au închinat moaștelor Sfântului Ioan cel Nou.

În primii ani ai săi noua biserică a funcționat fără să dispună de clopote. Treptat a fost adus și format completul întreg de clopote.

–Clopotele au fost turnate la Voronej, cu inscripția în limba română pe ele, povestește părintele Gheorghe. Însă cel mai mare răsunet în inimile enoriașilor are cuvântul de credință spus în limba română, în limba noastră maternă.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 DSC_0295 DSC_0293 DSC_0288

Добавить комментарий