Rating-ul școlilor românești: semnal de alarmă sau neobiectivitate?

scoala-in-ucraina

A fost oficializat rating-ul școlilor medii din regiune (în afara celor din oraşul Cernăuţi) – 216 la număr – după rezultatele testelor independente externe, susținute în 2017 de către absolvenții acestora. Cea mai bună instituție de învățământ, unde obiectele sunt predate și în limba română, s-a clasat pe locul al 63- lea. Este vorba de Gimnaziul din Noua Suliță.

Locul 85 îl deține Școala medie din Bălcăuți, raionul Noua Suliță,

118 – Școala medie din Voloca, raionul Hliboca,

125 – Liceul raional „Gh. Asachi” din Herța,

130 – Complexul Instructiv-Educativ din Dinăuți, raionul Noua Suliță,

locul 131 – Liceul „M. Eminescu” din Carapciu, raionul Hliboca,

155 – Școala medie nr. 2 din Pătrăuții de Jos, raionul Storojineț,

157 – Complexul Instructiv-Educativ din Stălinești,

locul 160 – Școala medie „I. Vatamanu” din Coticeni,

161 – Școala medie din Cerlena,

163 – Școala medie din Mămăliga,

164 – Școala medie din Răchitna,

locul 166 – Școala medie din Vancicăuți, raionul Noua Suliță,

168 – Complexul Instructiv-Educativ din Cupca, raionul Hliboca,

171 – Școala medie nr. 1 din Pătrăuții de Sus,

173 – Școala medie nr. 3 din Crasna, raionul Storojineț,

174 – Complexul instructiv-educativ din Godinești, raionul Herța,

176 – Școala medie din Sinăuții de Jos, raionul Hliboca,

178 – Școala medie din Ostrița,

179 – Complexul Instructiv-Educativ din Marșinți,

180 – Școala medie din Mălinești, raionul Noua Suliță,

182 – Școala medie din Suceveni, raionul Hliboca,

183 – Școala medie din Molnița,

186 – Școala medie din Mihoreni, raionul Herța,

188 – Școala medie din Boian, raionul Noua Suliță,

189 – Școala medie din Băhrinești, raionul Hliboca,

190 – Școala medie din Tărăsăuți, raionul Noua Suliță,

191 – Complexul Instructiv-Educativ din Dimca, raionul Hliboca,

195 – Școala medie din Ropcea, raionul Storojineț,

197 – Școala medie din Tereblecea,

198 – Școala medie din Iordănești, raionul Hliboca,

199 – Complexul Instructiv-Educativ „Gimnaziul Boian”,

200 – Școala medie din Dranița, raionul Noua Suliță,

201 – Școala medie din Oprișeni, raionul Hliboca,

203 – Complexul Instructiv-Educativ din Hreațca, raionul Herța,

204 – Gimnaziul din Crasna, raionul Storojineț,

205 – Școala medie nr. 1 din Crasna, raionul Storojineț,

206 – Complexul Instructiv-Educativ din Mogoșești,

207 – Complexul Instructiv-Educativ din Buda Mare,

209 – Complexul Instructiv-Educativ din Târnauca, raionul Herța,

210 – Școala medie nr. 1 din Pătrăuții de Jos,

211 – Școala medie nr. 1 din Ciudei, raionul Storojineț,

212 – Școala medie „Gh. Nandriș” din Mahala, raionul Noua Suliță,

213 – Școala medie din Igești, raionul Storojineț,

214 – Școala medie din Ostrița, raionul Herța,

215 – Școala medie din Stănești, raionul Hliboca,

216 – Școala medie nr. 2 din Pătrăuții de Sus, raionul Storojineț.

Punem la îndoială un asemenea rating, fiind convinși că în școlile românești se face carte la modul cel mai serios. Iată cum au comentat aceste date câțiva directori ai școlilor medii cu limba română de predare din raioanele regiunii.

„Elevii au pierdut interesul față de învățătură”

Oleg BOLOBAN, directorul Școlii medii din Bălcăuți, raionul Noua Suliță:

– După rezultatele testelor se poate determina gradul de cunoștințe al absolvenților. Dar cum pot fi aceste rezultate mai bune, când elevii au pierdut interesul față de învățătură? Deci, nu pot fi învinuiți profesorii care nu s-au străduit să le dea cunoștințe temeinice. Anul acesta vom avea 13 absolvenți, dintre care 4 dau dovadă de sârguință la învățătură. Consider că aceasta e prea puțin. Elevii nu se pregătesc serios pentru testare, căci au cu totul alte planuri în viață. Din promoția anului trecut o treime din absolvenți au plecat la câștig peste hotare.

Rezultate bune vor fi numai atunci când munca profesorului se va îmbina cu străduința elevilor.

Nu sunt de acord cu afirmația că susținerea testelor în limba ucraineană influențează asupra reușitei elevilor de etnie română. În comunitatea noastră teritorială – cea din Mămăliga – avem o școală ucraineană – la Podvirna. Elevii de la Școala cu limba română de predare din Bălcăuți au ocupat primul loc la limba ucraineană, iar cei de la Școala medie din Podvirna – locul doi.

Interesul elevilor față de învățătură îl poate întoarce doar statul – prin crearea locurilor de muncă, asigurarea cu salarii decente, garantarea unui viitor sigur pentru tânărul specialist cu diplomă.

„Întocmirea unor astfel de rating-uri este interzisă de lege”

Eugen TOVARNIŢCHI, directorul Liceului „M. Eminescu” din Carapciu, raionul Hliboca:

– Cu câteva luni în urmă au citit o informație despre aceea că această metodă este incorectă. Pe mine, ca director al unei instituții de învățământ, nu mă interesează rating-urile. Deseori ele sunt neobiective. Am avut posibilitatea să-i spun acest lucru chiar ministrului Învățământului, Lilia Grinevici, în timpul deschiderii noii școli în satul vecin Iordănești. Doar nu toți cei care susțin testele la ucraineană merg la facultate. Iată, anul trecut, din 23 de absolvenți de ai noștri 13 au susținut 40 de probe. Și din cele 40 de testări numai 3-4 au fost sub pragul de admitere, Iar la ucraineană nici o probă n-a fost sub nivelul de admitere. Deci, copiii noștri cunosc limba de stat.

În chestiuni de serviciu am fost la Ujgorod, în curând voi pleca la Odesa, unde este pus în discuție articolul 7 al Legii educației, care se referă, după cum știți, la limbile minorităților naționale. Și iată, la Ujgorod, la Centrul testărilor de stat, un tânăr specialist mi-a spus că, în genere, se interzice alcătuirea ratingurilor instituțiilor de învățământ după rezultatele testărilor, căci aceasta este o chestiune care îl privește personal pe absolvent.

Ar trebui să ținem cont și de faptul că majoritatea școlilor cu limba română de predare se află în localitățile sătești. Localizarea nu este un factor care menține la un nivel scăzut procesul de instruire. Să nu uităm că majoritatea oamenilor de vază au apărut din mediul rural. Iar acesta este cel mai bun argument la adresa eficienței procesului de învățământ în școlile sătești.

„Elevii de la sate nu au aceleași posibilități ca cei de la oraș”

Viorica ISTRATI, directoarea Școlii medii nr. 1 din Crasna, raionul Storojineț:

Situația referitoare la acest rating are următoarea explicație: unii dintre cei mai buni elevi de-ai noștri caută ca după absolvirea a 9 clase să se înscrie la colegii, licee, școli tehnico-profesionale, adică să obțină anumite profesii. În clasele superioare avem elevi mai slabi. Nu este vina profesorilor. Copiii văd că cei care pleacă la muncă peste hotare, trăiesc pe picior larg și ei pierd interesul față de învățământ. În școală avem 25 de eminenți. Majoritatea lor sunt în clasele primare și mai puțini – în cele medii și superioare. O explicație poate fi și materialul complicat, inclus în programa de învățământ. Elevii de la țară nu au aceleași posibilități ca și vârstenii lor de la oraș. Nu se ocupă nimeni cu ei individual și suplimentar, dar dacă ar exista anumite garanții din partea statului, și copiii sătenilor ar depune mai multă sârguință la învățătură.

„La un for internațional am primit chiar medalie de argint”

Lilia BOTLUNG, directoarea Complexului Instructiv-Educativ din Godinești, raionul Herța:

– Pentru a determina rating-ul unei școli trebuie să se țină cont de mai multe aspecte. Anul trecut, Complexul Instructiv-Educativ de la Godinești a participat de două ori la forumurile pan-ucrainene ale instituțiilor de învățământ de tip nou, iar cu un an în urmă – la Forumul internațional „Starea actuală a învățământului și științei în Ucraina. Strategia dezvoltării”. Exact cu un an în urmă, în aprilie 2017, am participat la Forumul internațional „Instituții de învățământ moderne-2017” și în rezultat am primit medalie de argint. Elevii noștri dețin locul şase în baza rezultatelor olimpiadelor raionale, locul trei – la testările independente externe. Colectivul pedagogic se străduiește ca absolvenții noștri din anul curent să fie cât mai bine pregătiți pentru asemenea testări.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий