General-locotenentul în retragere, Igor Romanenko, a calificat perioada 7-10 mai drept una esențială pentru evoluțiile viitoare din Ucraina.
Evoluția ulterioară a războiului din Ucraina va depinde în mod direct de modul în care se vor desfășura evenimentele în perioada critică cuprinsă între 7 și 10 mai. În prezent, două scenarii opuse sunt pe ordinea de zi: un „armistițiu” pe termen scurt de trei zile propus de Putin și inițiativa părții ucrainene de a înceta ostilitățile timp de 30 de zile. Expertul militar Igor Romanenko subliniază importanța extremă a acestei etape. Potrivit lui, viitorul războiului depinde în întregime de evoluțiile de dinainte și de după 9 mai. „Pentru a prezice cursul ulterior al războiului, trebuie să trecem prin această perioadă dificilă de la 7 la 10 mai. Evenimentele care vor avea loc la aceste date, precum și pregătirile pentru acestea și dezvoltarea diferitelor algoritmi de acțiune de către ambele părți, vor avea consecințe grave în viitor. Numai după trecerea perioadei respective va fi posibilă construirea oricăror alte scenarii pentru dezvoltarea evenimentelor în acest război”, a declarat pentru TSN.ua Igor Romanenko, expert militar, general-locotenent în retragere și fost adjunct al șefului Statului Major General (2006-2010).
Expertul subliniază că Putin, ghidat de propria sa viziune imperială, declară din nou un „armistițiu” de trei zile de scurtă durată, similar celui de Paște, continuând în același timp operațiunile ofensive pe front și atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene. Această propunere unilaterală a dictatorului rus are ca unic scop asigurarea desfășurării pașnice a paradei de la Moscova.
„Ucraina nu este de acord cu acest lucru, deoarece am văzut deja consecințele armistițiului anterior de 30 de ore de Paște, care cu greu poate fi numit real. Interesant este că acest „armistițiu” nu convine nu numai Ucrainei, ci și Statelor Unite, care i-au propus lui Putin să înceteze luptele la 11 martie. Această propunere a fost susținută de toate părțile interesate, cu excepția lui Putin. Deci, acum există toate motivele pentru a-l influența pe Putin și propunerile sale unice”, a declarat Igor Romanenko.
General-locotenentul evaluează pozitiv răspunsul decisiv al președintelui ucrainean, care a propus ca partea rusă să treacă la o încetare a focului de 30 de zile în loc de trei, ceea ce este în deplină concordanță cu poziția și intențiile Statelor Unite.
„Rușii se prefac că nu observă această propunere și se concentrează doar pe faptul că noi nu susținem armistițiul de trei zile propus de Putin. Acest lucru este evidențiat de valul de negativitate care vine deja din partea rusă. Au fost folosite amenințări directe și insulte. Zaharova a recurs la o banală aruncare de noroi, Medvedev s-a alăturat vechilor amenințări nucleare, spunând că Kievul ar putea să nu mai existe pe 10 mai, iar purtătorul de cuvânt al dictatorului rus, Peskov, a declarat că „așteaptă o clarificare a poziției”. Toate acestea arată că rușii sunt confuzi de declarația Ucrainei, dar nu au încă un răspuns concret”, spune Igor Romanenko.
Generalul ucrainean prezice că, chiar dacă Ucraina aderă la o încetare a focului de 30 de zile, de exemplu, începând cu 7 mai, este probabil ca partea rusă să ignore această inițiativă imediat după parada de la Moscova. El amintește că trupele ruse nu au încetat să lupte la Kursk, Belgorod și în alte părți ale liniei frontului nici măcar în timpul „armistițiului” de Paște, continuând să bombardeze din aer orașele ucrainene.
„Acest lucru ne oferă posibilitatea de a răspunde la astfel de acțiuni ale inamicului din 7 mai. Și nu neapărat cu un atac cu rachete asupra Moscovei, deși echipamentele și personalul militar din timpul paradei reprezintă o țintă militară legitimă în conformitate cu regulile de război. Este posibil să se aranjeze ca „drone necunoscute” să se învârtă pur și simplu în jurul aerodromurilor rusești în aceste zile. Acest lucru va fi suficient pentru a închide aeroporturile rusești, ceea ce este important deoarece se așteaptă ca puțini oaspeți din alte țări să ajungă la Moscova pentru paradă. În acest fel, vom arăta clar că rușii nu respectă propunerile făcute de americani și nici propriile lor promisiuni. De altfel, poziția Ucrainei nu este de a accepta un armistițiu de trei zile, ci de a propune o încetare a ostilităților de 30 de zile, așa cum s-a convenit cu Statele Unite și partenerii europeni”, subliniază expertul.
În prezent, amenințările rămân principalul instrument de influență al Rusiei. Propagandiștii Kremlinului răspândesc în mod activ declarații despre presupuse planuri de distrugere a Kievului.
„Dar nu este prima dată când auzim aceste amenințări. Este imposibil să distrugă Kievul prin mijloace convenționale de atac aerian, precum și cu arme nucleare tactice. Adică, avem un șantaj direct din partea Rusiei. Este greu de spus la ce va duce acest lucru, dar există încă timp înainte de 7 mai pentru a face progrese în această privință, astfel încât părțile să poată analiza situația și să dezvolte posibile opțiuni pentru acțiuni ulterioare. De aceea, este prea devreme să vorbim despre cursul ulterior al războiului, deoarece trebuie să trecem de această dată dificilă”, conchide Igor Romanenko.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com