Reacția lui Poroșenko la legea poloneză

1024371643

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a exprimat în rețele sociale poziția pe marginea  adoptării de către Senatul polonez a unei legi care prevede între altele pedepse cu închisoarea persoanele care neagă așa-numitele „crime ale naționaliștilor ucraineni” împotriva polonezilor.

„Sunt profund îngrijorat de decizia parlamentului polonez. Adevărul istoric necesită conversație sinceră și dialog, dar nu interdicții. Apecierile conținute în această decizie sunt absolut părtinitoare și categoric inacceptabile”, a scris Poroșenko.

Potrivit președintelui, proiectul de lege adoptat nu corespunde principiilor proclamate în Parteneriatului Strategic dintre Ucraina și Polonia.

„Solicit Poloniei obiectivitate și dialog. Doar împreună vom putem obține victoria „, a adăugat șeful statului.

Reamintim că a 26 ianuarie, Seimul Poloniei a adoptat o nouă versiune a legii „Despre Institutul de Memorie Națională”, care extinde semnificativ puterile instituției în investigarea „crimelor comise împotriva poporului polonez”. Legea prevede ca persoanele care vorbesc despre „taberele de concentrare poloneze” din timpul celui de-al Doilea război mondial sau care neagă „crimele naționaliștilor ucraineni” împotriva poporului polonez pot primi chiar și trei ani de închisoare, indiferent de locul unde a fost săvârșită infracțiunea. Adoptarea acestei legi a provocat revoltă în Ucraina și Israel. Directorul Institutului ucrainean pentru memoria naţională, Volodymyr Viatrovyci, a criticat pe pagina sa de Facebook legea poloneză, calificând-o drept „periculoasă nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru Polonia”, întrucât „marchează un pas important către limitarea libertăţii de exprimare şi introducerea cenzurii”. Statul evreu a acuzat Varşovia că neagă Holocaustul, care se comemorează în fiecare an, pe 27 ianuarie. Atunci, este Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Lasă un răspuns