Recviem în toiul verii la crucea-monument din Broscăuții Vechi

Screenshot_3

La Broscăuții Vechi din raionul Storojineț, limba română o cunosc doar bătrânii, căci ceilalți nu au învățat-o în școală. Și în cimitir o să vezi pe cruci inscripții în limba română. La ridicarea aici a crucii-monument întru pomenirea jertfelor regimului stalinist a contribuit Societatea regională „Golgota”, precum și eu personal.

Recent a avut loc un parastas la această cruce-monument în memoria celor decedați în gulag-urile regimului totalitar sovietic de tristă amintire. El a fost organizat de preacucernicul preot Valeriu Cical, primarul Ilie Prun și de Petru Glavațchi. Serviciul divin a fost oficiat de trei preoți – Ilie Timciuc de la Biserica din Novi Dracinți, Vitalie Bilic de la Biserica Sfântul Petru și Pavel, și Alexandru Ciuvic de la Biserica Sfânta Parascheva din localitate.

Apoi a luat cuvântul părintele Ilie Timciuc, care a vorbit despre destinul tragic al celor decedați din localitate, numele cărora a fost incrustat pe această cruce.

Am mulțumit organizatorilor pentru invitația de a participa la acest parastas. „Când privim chipul Mântuitorului de pe cruce, îl asociem cu o pasăre uriașă cu două aripi întinse: cu una îmbrățișând Timpul, cu cealaltă – Spațiul. Numele martirilor scrise pe această cruce au îmbrățișat moartea în chinuri feroce”, le-am spus locuitorilor din Broscăuții Vechi, adunați la acest parastas. Apoi m-am referit și la calvarul prin care a trecut și familia noastră din nouă suflete, deportată în august 1946 în nordul Kazahstanului. Despre toate acestea am scris în cărțile mele „Drumul spre Golgota” (ediția a doua a apărut nu demult) și „Răsfoind paginile vieții…”. Am dăruit aceste cărți cu miros proaspăt de cerneală tipografică preoților, primarului, bibliotecilor din localitate și enoriașilor Tucu Țiguscvici și Dumitru Glavațchi.

O adevărată surpriză a fost pentru mine felicitarea cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani. Le-am mulțumit locuitorilor din Broscăuții Vechi pentru urările de bine și sănătate la adresa mea și pentru faptul că m-au susținut și m-au ajutat atunci, când am venit la ei cu propunerea de a ridica în cimitirul din sat această cruce-monument întru pomenirea martirilor neamului nostru.

Ilie POPESCU,

președintele Societății regionale „Golgota”, fost deportat și reabilitat

Lasă un răspuns