Reforma pensiilor în oglinda deformată

Gwp22AsRVlTIsG9

Experţii din partea Asociaţiei panucrainene a pensionarilor nu cred în eficienţa reformei pensiilor propuse de Guvernul Groisman. După cum afirmă ei, de recalcularea pensiei nu vor beneficia circa 5 milioane de pensionari ucraineni. Recalcularea pensiilor care se aşteaptă nu va soluţiona problema disproporţiei în mărimea pensiilor. Circa 15 la sută din 5,6 milioane de pensionari vor primi după recalculare un adaos la pensie de până la 100 grivne, ceea ce nu este adecvat cu actualizarea pensiilor în actualele condiţii, se specifică în concluziile experţilor. Se mai menţionează că Guvernul maschează majorarea vârstei de pensionare prin mărirea cu 10 ani a stagiului de cotizare, necesar pentru acordarea pensiei de vârstă.

Guvernul prevede ca în anul 2018 să mărească cu 10 ani (de la 15 la 25 de ani) stagiul de cotizare, care oferă dreptul la acordarea pensiei de vârstă. Această cerinţă prevede majorarea treptată a stagiului. în anul 2028 el va creşte de la 15 la 35 de ani. Deci, în 2018 vor ieşi la pensie persoanele care au atins vârsta de 60 de ani, având un stagiu de cotizare de 25 de ani, iar în 2028 pentru primirea pensiei de vârstă va trebui să ai un stagiu de cotizare de 35 de ani.

În anul 2018 vor ieşi la pensie 70 la sută din persoanele în vârstă de 60 de ani, în 2028 — 55 la sută din persoanele în vârstă de 60 de ani, 40 la sută — în vârstă de 63 de ani şi 5 la sută din persoanele de 65 de ani.

Experţii sunt îngrijoraţi şi de faptul că în afară de cerinţele faţă de stagiul de cotizare, pentru calcularea mărimii pensiei în următorii ani se propune „îngheţarea” indicelui salariului mediu la nivelul de 3.764,40 grivne. Iar aceasta înseamnă reducerea nivelului de asigurare a viitorilor pensionari, deoarece legislaţia prevede creşterea anuală a salariului mediu, iar pentru calcularea pensiei acest indice va rămâne neschimbat. În loc să fie creat un mecanism eficient de actualizare în fiecare an a pensiilor, de depăşire a decalajului între pensiile acordate anterior şi cele noi, se propune menţinerea mărimii tuturor pensiilor la actualul nivel. Deci, în continuare mărimea pensiei va depinde nu de creşterea salariului în economie, ci de posibilităţile financiare ale sistemului solidar de pensii. Aceasta va duce la creşterea numărului pensionarilor nevoiaşi.

În asemenea situaţii „pensionarul” va fi sinonimul „omului sărac”. Dacă reformele întreprinse au drept scop prosperarea ţării, atunci trebuie să se ştie că într-o astfel de ţară pensionarii nu pot fi săraci.

Добавить комментарий