Reforma serviciului de stat – un imperativ al timpului

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Procesul edificării sistemului conducerii de stat şi autoadministrării locale în Ucraina a fost şi rămâne o problemă deosebit de actuală. În acest scop sunt căutate cele mai optime modele de funcţionare a sistemului puterii, experţii şi politologii orientându-se la cele mai bune sisteme din alte ţări ale lumii, accentul, însă, fiind pus pe realităţile ucrainene. Miercuri, la Cernăuţi, s-a desfăşurat o şedinţă la „masa rotundă” cu genericul „Transformarea institutului conducerii de stat în contextul descentralizării puterii”.
Experienţa funcţionării sistemului organelor de stat în Ucraina demonstrează necesitatea reformării lor fundamentale. În legătură cu aceasta au fost iniţiate o serie de reforme cardinale, direcţia principală a cărora este descentralizarea puterii şi resurselor, formarea unei autoadministrări locale eficiente şi a întregului sistem de organizare teritorială a puterii, consolidarea serviciului de stat şi a serviciului în organele autoadministrării locale, îmbunătăţirea calităţii şi accesului serviciilor administrative, precum şi consolidarea institutelor puterii populare directe. Descentralizarea are ca scop transmiterea majorităţii atribuţiilor şi a unor resurse financiare însemnate de la organele puterii executive la nivelul comunităţilor teritoriale, o distribuire clară a împuternicirilor între organele puterii executive şi cele ale autoadministrării locale, precum şi între diferite niveluri ale organelor autoadministrării locale, sporirea responsabilităţii organelor şi a persoanelor cu posturi de răspundere din organele autoadministrării locale în faţa alegătorilor şi statului pentru deciziile luate.
Şedinţa „mesei rotunde” cu genericul „Transformarea institutului conducerii de stat în contextul descentralizării puterii” a fost organizată de către centrul regional Cernăuţi de recalificare a lucrătorilor organelor puterii de stat, organelor autoadministrării locale, întreprinderilor de stat, departamentelor şi organizaţiilor, Catedra de politologie şi conducere a statului din cadrul Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi cu sprijinul Administraţiei Regionale de Stat şi a Consiliului Regional Cernăuţi. Acţiunea a fost moderată de cunoscutul politolog, Sergiu Hacman, şi a întrunit oameni de ştiinţă, lucrători ai organelor puterii executive şi autoadministrării locale de nivel regional şi raional, jurnalişti şi experţi în materie. În luările lor de cuvânt, oratorii au accentuat că legislaţia în vigoare, care reglementează serviciul de stat şi serviciul în organele autoadministrării locale, nu corespunde actualului nivel de dezvoltare a societăţii ucrainene şi principiilor europene unanim recunoscute în ceea ce priveşte conducerea de stat. A fost accentuată capacitatea slabă a serviciului de stat de a asigura în mod eficient îndeplinirea sarcinilor orientate la realizarea reformelor structurale în corespundere cu angajamentele Ucrainei în cadrul Acordului de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, sistemul ineficient de dirijare a serviciului de stat, lipsa unei evaluări reale a activităţii funcţionarilor de stat şi nivelul profesionist ineficient. Anatol Kruglaşov, şeful Catedrei de politologie şi conducere de stat a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuţi, doctor în ştiinţe politice, a constatat, în discursul său, că elita politică din Ucraina încă nu s-a deprins cu un dialog adevărat cu societatea civilă şi, cu atât mai mult, cu experţii în materie. În prezent resursele noastre de tergiversare a procesului de reforme în acest sistem, s-au epuizat totalmente. Mai departe nu putem declara doar că întreprindem reforme. Reforma serviciului de stat nu are alternative. Ea, însă, trebuie să se desfăşoare în mod consecvent, transparent şi să fie bine argumentată din punct de vedere ştiinţific. Un rol important în acest proces trebuie să-l joace alegerile în organele locale. De aceea, accentuez: alegerile în toate consiliile locale, în afară de cele regionale, trebuie să se desfăşoare în exclusivitate după sistemul majoritar şi în care toţi candidaţii vor trebui să raporteze în faţa alegătorilor despre activitatea desfăşurată. Dacă ne vom conduce după vechiul sistem, vom pierde încă o şansă de a crea un sistem eficient şi durabil al autoadministrării locale, a spus profesorul Anatol Kruglaşov.
Unul dintre scopurile principale ale transformării institutului serviciului de stat în contextul descentralizării puterii constă în crearea unui serviciu de stat profesionist pe principiile celei mai bune experienţe europene, ceea ce va asigura o activitate rezultativă a organelor puterii de stat şi acordarea unor servicii calitative cetăţenilor. Acest lucru prevede perfecţionarea reglementării de drept cu luarea în considerare a recomandărilor, prevăzute de programele Uniunii Europene. Un element-cheie al reformei administrative, care este strâns legată de procesul reformării serviciului de stat, constă în unificarea benevolă a comunităţilor, a accentuat, în discursul său, adjunctul şefului Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Ruslan Senciuk. De multe ori auzim că multe comunităţi doresc să se unească după principiul „Un raion – o singură comunitate”. Aici trebuie să ne gândim bine la funcţiile, pe care le vor îndeplini oamenii, ce vor sta în fruntea acestor comunităţi. În acest scop este extrem de actuală noua lege „Despre serviciul de stat” pe care o aşteptăm din anul 2006 şi care a cunoscut mai multe modificări, însă aşa şi nu a fost dusă la o variantă definitivă. Noua lege în acest sens, care va fi adoptată în anul 2016 este, după părerea mea, mai bună decât actuala lege, însă nici ea nu dă răspuns la toate întrebările legate de procesul descentralizării, a subliniat Ruslan Senciuk.
În cadrul „mesei rotunde” cu genericul „Transformarea institutului conducerii de stat în contextul descentralizării puterii”, care s-a desfăşurat la Cernăuţi, a fost prezentată culegerea de lucrări ştiinţifice „Puterea şi conducerea”, acesta fiind deja cel de-al treilea volum al ediţiei respective. Culegerea conţine atitudini teoretice şi practico-ştiinţifice, viziuni şi rezultate ale cercetărilor ştiinţifice, care se referă la problemele conducerii de stat, autoadministrării locale, serviciului de stat, politologiei şi dreptului, la integrarea europeană, recalificarea profesională, dezvoltarea spaţiului informaţional în sfera conducerii statului.
Dumitru VERBIŢCHI

Добавить комментарий