Reforme ambiţioase sau cine bagă mâna în buzunarul nostru

106291_original

106291_originalUna din problemele majore ale Ucrainei rămâne corupţia şi implementarea lentă a reformelor. După ce ne-am asigurat de sprijinul organizaţiilor financiare internaţionale, Uniunea Europeană ne tot arată cu degetul că tergiversăm implementarea reformelor.

Deși autorităţile noastre vor să le arate occidentalilor cât de mare este dorința de a zdrobi corupția şi a aduce schimbări majore în ţară, rezultatele se lasă așteptate. În cele peste două decenii de independenţă cetăţenii ucraineni au asistat la o imitare a democraţiei şi a reformelor. Am avut la guvernare partide şi oameni care s-au declarat până în măduvă pro-europeni, însă mai departe de declaraţii, lucrurile nu au mers. UE în ultima perioadă se arată foarte generoasă la adresa Ucrainei şi acum suntem mai mult decât obligaţi să monitorizăm atent fiecare mişcare a autorităţilor, pentru ca acestea să nu se abată de la calea democraţiei şi adoptarea normelor şi standardelor europene.
Potrivit proiectului concepţiei de dezvoltare a învăţământului şi ştiinţei în perioada 2015-2025 în Ucraina se va reveni la sistemul de 12 ani de şcolarizare şi introducerea “paşaportului educaţional” pentru elevi. Intro­ducerea acestui sistem corespunde practicii europene, iar certificatele privind absolvirea şcolii generale vor fi recunoscute în UE, susţin oficialii noştri. În instituţiile de învăţământ superior o treime din cadrele universitare vor fi invitate din străinătate, iar studenţii vot putea obţine o profesie numai după o listă ce va consta din aproximativ 80 de specialităţi. Noile inovaţii presupun concen­trarea atenției asupra educației pe tot parcursul vieții, iar procesul de școlarizare este văzut anume în acest context. Se presupune ca în perioada ciclului primar şi până în clasa a 9-a să nu fie nici un fel de profilare sau specializare. După absolvirea clasei a 9-a absolvenţii vor susţine evaluarea independentă şi teste speciale. Conform rezultatelor, ei vor decide unde îşi vor continua studiile: la şcoli profesionale, licee academice sau colegii.
Rada Supremă a anulat moratoriul privind închiderea şcolilor medii. În mare parte aceasta se referă la şcolile din mediul rural, care de acum vor putea fi închise în urma deciziei autorităţii locale. Legea “Cu privire la Bugetul de stat pentru 2015” anulează treptat adaosurile pentru grade şi titluri ştiinţifice.
Mărirea pensiei personalului ştiinţific şi didactic va fi redusă de la 80% la 60 % din venitul în cauză, care se calculează în conformitate cu legislaţia pensiilor. Acelaşi lucru se aplică şi pentru pensiile cadrelor didactice din şcolile tehnico- profesionale, care au un stagiu de activitate pedagogică de 25 de ani consecutiv.
În acelaşi timp, părinţii vor trebui să plătească mai mult alimentaţia copiilor în grădiniţe: nu mai puţin de 60% din valoarea mesei, în mediul urban şi cel puţin 40% în mediul rural. Alimentaţia elevilor în şcoli va fi pusă pe umerii bugetelor locale sau mai bine zis, pe spatele părinţilor. De mese gratuite vor putea beneficia doar copiii orfani, cu handicap, fără îngrijire părintească sau din familii sărace.
La 1 iunie curent va dispărea şi garanţia asigurării transportului gratuit pentru preşcolari, elevi şi cadrele didactice din mediul rural. Organele locale de conducere pot finanţa aceste cheltuieli. Evident, dacă vor exista fondurile necesare în bugetele locale. Aceste schimbări în legislaţie nu se vor referi la copiii din categoriile defavorizate enumerate mai sus. Veştile proaste nu se opresc aici. Asigurarea gratuită cu manuale a elevilor rămâne de domeniul trecutului. Mai-marii zilelor noastre au decis ca părinţii să asigure cheltuielile privind procurarea de manuale pentru odraslele lor.
Ion UNGUREANU

Добавить комментарий