Regim fără vize în vreme de război

regim fara vize in vreme de razboi

regim fara vize in vreme de razboiRăzboiul din Donbas nu este un motiv pentru consolidarea pesimismului european în Ucraina. Politicienii, dar şi populaţia, speră că regimul de vize între UE şi Kiev va fi liberalizat. Focul speranţei este întreţinut de Administraţia Prezidenţială. Regimul fără vize pentru cetăţenii ucraineni poate fi introdus până la sfârşitul anului curent, a comunicat şeful-adjunct al Administraţiei Prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cealyi.
El s-a arătat a fi încrezător în faptul că până în anul 2016 toate statele UE vor ratifica Acordul de Asociere cu Ucraina, menţionând că 12 state au acceptat deja acest acord. Astfel, în pofida instabilităţii din Estul Ucrainei, preşedinţia se arată a fi încrezătoare în parcurgerea eficientă de către Kiev a căii europene.
Potrivit preşedinţiei, un pas important spre Europa este eliberarea de paşapoarte biometrice pentru ucraineni. Aceste acte de identitate reprezintă o cerinţă a Uniunii Europene, necesară pentru liberalizarea regimului de vize. Kievul nu a meditat prea mult, adoptând decizia să elibereze paşapoarte de noul tip de la 12 ianuarie 2015. Începând cu această zi, la centrele de paşapoarte sunt cozi enorme, cu toate că procesul de depunere a documentelor pentru obţinerea paşaportului durează doar 20 de minute.
Cetăţenii ucraineni sunt la curent cu faptul că un astfel de act de identitate conţine un cip electronic cu datele personale ale titularului. Eliberarea în Ucraina a paşapoartelor biometrice este un pas important pentru trecerea la regimul fără vize cu Uniunea Europeană, însă călătoriile cetăţenilor ucraineni în ţările UE fără vize vor putea fi posibile numai după adoptarea hotărârii respective de către Bruxelles. Majoritatea ucrainenilor care depun sau au depus documentele necesare pentru obţinerea unui paşaport biometric susţin că vor să aibă un astfel de act de identitate pentru orice eventualitate.
Ministrul ucrainean al Justiţiei a afirmat că paşapoartele biometrice vor câştiga popularitate în rândul ucrainenilor. Primul dintre ucraineni care a obţinut paşaportul biometric a fost Preşedintele Petro Poroşenko. El a comunicat că politicienii ucraineni trebuie neapărat să aibă astfel de paşapoarte. Deci, anume liderul de la Kiev a şi făcut publicitate actului biometric.
În acelaşi timp, reprezentanţii diverselor confesiuni, dar şi a organizaţiilor nonguvernamentale, s-au pronunţat împotriva introducerii paşapoartelor biometrice pentru populaţie. De aceea, ucrainenii au şi posibilitatea de a solicita eliberarea unui paşaport simplu, fără cip electronic, însă să nu beneficieze de posibilele avantaje.
Astfel, în timp ce în Estul ţării continuă confruntările, iar armistiţiul este doar pe hârtie, ucrainenii rămân optimişti în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu UE. Ce-i drept, mulţi dintre ei se gândesc să fugă cât mai departe de focarul conflictului din Donbas şi să se mute cu traiul în UE. Acest ultim fapt o cam pune pe gânduri pe bătrâna Europă, având frică de alte valuri de imigraţie după atentatele teroriste din Franţa.

Marin GHERMAN, politolog

Добавить комментарий