Regiunea Cernăuți: Două cazuri de rabie la câini, înregistrate în luna noiembrie

55

În luna noiembrie în regiunea Cernăuți au fost înregistrate două cazuri de rabie la câini domestici, la Boian (raionul Noua Suliță) și Țureni (raionul Herța). Despre aceast anunță pe pagina ei de Facebook Angela Kosovan, șefa Serviciului pentru Alimentație și Protecția Consumatori din regiunea Cernăuți.

„Rabia este o boală infecțioasă deosebit de periculoasă pentru oameni și animale, care se termină întotdeauna cu moartea”, explică Angela Kosovan.

De menționat că rabia (turbarea) este o boala infectioasa virala a mamiferelor cauzata de un virus, virusul rabic, care se gaseste in saliva animalelor si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale, cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral.

Oamenii pot dobandi boala in urma muscaturilor, produse atat de la animale salbatice, cat si domestice. Ocazional, virusul se poate transmite si prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau cainii, insa aceasta se intampla foarte rar datorita programelor de vaccinare eficiente. Animalele de companie care nu parasesc niciodata apartamentul au un risc foarte mic de a fi expuse virusului care determina rabia. In situatii si mai rare, unele persoane se pot infecta fara a fi muscate de un animal infestat, fie prin manipularea unui animal care e infestat, fie prin inhalarea virusului, mai ales in locuri in care acesta se gaseste in cantitate foarte mare (pesterile in care traiesc lilieci, de exemplu).

Simptomele rabiei

Perioada tipica de incubatie a virusului rabic este de 4-6 saptamani. In aceasta perioada, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea si amorteala la locul muscaturii. Alte simptome care se pot manifesta sunt:

Tuse sau senzatia de gat uscat;

Durere, arsura, mancarime;

Febra;

Furnicaturi sau amorteala la locul muscaturii sau al expunerii initiale;

Durere abdominala;

Anxietate sau neliniste care se accentueaza si poate evolua spre agitatie extrema.

Perioade alternante de comportament normal si comportament bizar sau neobisnuit (anxietate, halucinatii, delir);

Frica de apa (hidrofobie) sau frica de aer (aerofobie);

Spasme musculare la nivelul muschilor fetei, gatului sau diafragmului, urmate de convulsii;

Paralizia, care este adesea singurul simptom;

Variatii mari ale temperaturii corporale;

Insuficienta cardiaca si respiratorie.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий