Regiunea Cernăuți: Locuitorii comunei românești Mămăliga, nemulțumiți de noua organizare administrativ –teritorială. Apel disperat către conducerea Ucrainei

J0x4oZbfHWhI1468HAS8.w695

Apelul corespunzător către Președinte, Parlament și Guvernul Ucrainei a fost adoptat în timpul sesiunii Consiliului Local Mamaliga, din actualul raion Noua Suliță.

Deputații au făcut apel către președintele Ucrainei, Rada Supremă,  Guvern și Ministerul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor în care solicită ca comunitatea teritorială Mamaliga să nu fie alipită la noul raion Nistru din regiunea Cernăuți, cu centrul la Chelmenți, scrie Libertatea Cuvântului cu referire la site-ul CTU Mamaliga.

„Pe 15 ianuarie a avut loc o cea  de-a 4-a sesiune extraordinară a Consiliului Sătesc Mamaliga de legislatura a VIII-a. Cheltiunea centrală inclusă pe ordinea de zi a sesiunii s-a referit la decizia de a face apel la președintele Ucrainei, Rada Supremă a Ucrainei, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, Ministerul Dezvoltării Comunităților și Teritoriilor din Ucraina în vederea modificării Rezoluției Radei Supreme a Ucrainei din 17.07.2020 № 807-IX „Despre formarea și lichidarea  raioanelor”, se menționează în Apel.

Deputații locali menționează  că „speră să fie auziți” de conducerea țării. Aceștia solicită să fie reexaminată noua diviziune a raioanelor din regiune, iar comunitatea teriorială Mămăliga să fie alipită la raionul Cernăuți, a cărui centru administrativ se află la o distanță de 54 de kilometri, în timp ce orășelul Chelmenți, care este centrul raionului Nistru, se află o distanță de aproximativ 100 de kilometri.

De menționat că în cadrul reformei administrativ-teritoriale din Ucraina, regiunea Cernăuţi a fost împărţită în 3 raioane:  Vijniţa, Nistru şi Cernăuţi.  Macroraionul Cernăuţi este cel mai mare dintre cele trei și include toate comunităţile româneşti, alături de alte localităţi ucrainene, dar nu şi comuna  Mămăliga, care a fost alipită la raionul Nistru.

De precizat că din comuna Mămăliga (primar Arcadie Șova) fac parte satele românești Bălcăuţi, Nesvoia, Stălineşti, Draniţa și Podvirna, ultimul locuit prerponderent de etnici ucraineni.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий