Regretatul profesor Bogdan Maleon din Iași, deplâns la Cernăuți

61930518

Cuplul  Bogdan şi Anda Maleon, găsiţi spânzuraţi de Crăciun, au fost înmormântați joi  la cimitirul „Sf. Petru și Pavel” din Iași. Prieteni, colegi, precum  și rudele din Cernăuți, au venit pentu a-i conduce pe ultimul drum. Tatăl regretatului profesor era originar din comuna românească Iordănești, regiunea Cernăuți.  La Iordănești,  Bogdan Maleon avea rude cu care avea relații foarte bune.

Prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon  deținea funcția de director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași. Era  profesor al Facultăţii de Istorie. A  fost director al Muzeului Universităţii.

Prof. univ. dr. Bogdan Maleon a vorbit înainte de Crăciun, în calitatea sa de istoric, despre situaţia României la 100 de ani de la Marea Unire. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziarul de Iaşi, directorul Bibliotecii Central Universitare, Bogdan-Petru Maleon, a vorbit despre „România întregită“, dar şi despre tarele societăţii actuale. Întrebat dacă există un viitor previzibil în care să vorbim despre România întregită, prof. univ. dr. a răspuns: „Menirea istoricului nu este aceea de a face predicţii, dar putem discuta în termeni rezonabili despre ceea ce considerăm că se poate întâmpla în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat pornind de la realităţile contemporane, dar şi de la ceea ce putem analiza din trecut. Sigur că situaţia astăzi este mult diferită faţă de ceea ce se întâmpla acum 100 de ani. În primul rând, ne referim la o structură suprastatală spre care România a aspirat, care este Uniunea Europeană, şi în care s-a integrat. Şi, credem noi, că acesta va trebui să fie şi drumul Republicii Moldova. Dacă vorbim despre celelalte teritorii româneşti, respectiv Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, lucrurile devin mult mai complicate pentru că, în primul rând, în acele teritorii românii nu mai au majoritatea din punct de vedere etnic. S-a produs un proces ireversibil de schimbare a componenţei etnice şi nu cred că este rezonabil să considerăm că acele teritorii vor mai ajunge vreodată să facă parte din România“.

Reamintim că pe 25 Decembrie, în ziua de Crăciun, directorul Bibliotecii Central Universitare din Iaşi, Bogdan Petru Maleon, în vârstă de 41 de ani, a fost găsit spânzurat de o grindă din casă, iar soţia sa, Anda Elena, în vârstă de 38 de ani, a fost găsită zăcând fără suflare pe podeaua aceleiaşi încăperi.

sotii-maleon-spanzurati-iasi anda-si-bogdan-maleon-spanzurati-iasi

Lasă un răspuns