Relaţiile bilaterale ucraineano-norvegiene, discutate la redacția ziarului „Libertatea Cuvântului”

image-0-02-05-1f4028122d89a06fca58415d6f1eabdcae517e357c13de145c8c7559ed2eb80d-V

Norvegia susține suveranitatea, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Acesta este mesajul transmis de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Norvegiei în Ucraina, Ole T. Horpestad, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii de la redacția ziarului „Libertatea Cuvântului” din Cernăuți.

Alături de UE, Norvegia va continua să acorde sprijin politic și umanitar Ucrainei, care la etapa actuală se confruntă cu provocări majore, a menționat diplomatul norvegian. De asemenea, dl. Ole T. Horpestad a subliniat importanţa aprofundării cooperării comercial-economice dintre țări noastre, menționând importanța aplicării unui program profund de reforme democratice și eradicarea corupție. Acest lucru va permite inițierea unor ample proiecte investiționale în Ucraina cu implicarea activă a agenților economici norvegieni. Important e ca Ucraina să iasă din actuala criză cu reforme implementate cu succes care să ducă la ameliorarea vieții cetățenilor.

„Ucraina a pășit pe calea reformelor și transformărilor. E nevoie de un sistem economic competitiv, de un sistem judiciar independent și de eradicare a corupției sistematice. De aceea, este foarte important ca autoritățile ucrainene să adopte decizii corecte și echilibrate”, a remarcat ambasadorul Norvegiei la Kiev.

Agenda vizitei ambasadorului Norvegiei la Cernăuți a inclus și o întrevedere cu guvernatorul regiunii Oleksandr Fișciuk. De asemenea, dl. Ole T. Horpestad a susținut o prelegere în fața studenților Universității naționale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuți.

În pofida faptului că nu este stat membru al UE, Norvegia se află în top 10 al celor mai bogate țări din lume. Această țară se bucură de cele mai constante şi durabile creşteri economice, iar resursele sale sunt exploatate raţional aducând numeroşi investitori străini. De asemenea, Norvegia ocupă primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, potrivit World Happiness Report 2017, întocmit de Sustainable Development Solutions Network (SDSN), o inițiativă globală ce a fost lansata de ONU. Norvegia are aproximativ 5 mil. de locuitori, din care aproximativ 10% sunt imigranți. Este o țară creștină, având o biserică de stat, Biserica Norvegiana – Den Norske Kirke.

(În imagine:  Ole Terje Horpestad, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Norvegiei în Ucraina și Mihai Grosu, Redactorul Șef al  Săptămânalului „Libertatea Cuvântului”)

Lasă un răspuns