Reporteri fără frontiere: jurnalismul, o profesie periculoasă. 389 jurnaliști sunt în închisori

DBDD9383-C8F8-4A90-B2B8-AC13FAFDD97C_w1597_n_r1_st

Un bilanț al organizației Reporteri fără frontiere, publicat marți, arată că numărul jurnaliștilor uciși în 2019, în timp ce își făceau meseria, este cel mai mic din ultimii 16 ani – 49 de jurnaliști au murit. Această scădere la un minim considerat istoric, față de media de 80 de jurnaliști uciși în anii precedenți, are o explicație: scăderea numărului jurnaliștilor care și-au pierdut viața în țări cu conflicte armate.

În zonele de conflict din Siria, Yemen și Afganistan au fost uciși 17 jurnaliști, comparativ cu 34, în 2018, arată raportul organizației Reporteri fără frontiere.

Numărul jurnaliștilor uciși în țări în care nu există conflicte continuă însă să fie la fel de mare ca în anii precedenți. În Mexic, de exemplu, zece jurnaliști au fost uciși în 2019, la fel anul trecut. Cu 14 jurnaliști uciși, America Latină este acum la fel de periculoasă pentru jurnaliști ca Orientul Mijlociu, cu toate războaiele sale, subliniază Reporteri fără frontiere.

Astfel, mai mulți jurnaliști (59%) sunt acum uciși în țări fără conflicte armate decât în zonele de război.

Granița dintre țările în război și țările în care există pace este pe cale de dispariție pentru jurnaliști. Salutăm scăderea fără precedent a numărului de jurnaliști uciși în zonele de război, dar, în același timp, tot mai mulți jurnaliști sunt uciși în mod deliberat în legătură cu munca lor în țările democratice, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru democrațiile în care acești jurnaliști trăiesc și muncesc”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Raportul organizației arată că numărul jurnaliștilor arestați a crescut în 2019. La nivel mondial, 389 de jurnaliști sunt în prezent în închisoare pentru că și-au exercitat meseria.

Aproape jumătate dintre acești jurnaliști sunt închiși în trei țări: China, Egipt și Arabia Saudită. „După ce și-a intensificat represiunea asupra minorității uigure, China deține singură o treime din totalul jurnaliștilor închiși, menționează Reporteri fără frontiere.

57 de jurnalişti sunt ţinuţi ostatici, majoritatea aflându-se în Siria, Yemen, Irak şi Ucraina, la fel ca în 2018.

Добавить комментарий