Republica Moldova: Maia Sandu, adresare publică către cetățeni la Moldova 1

July 16, 2019 - Berlin, Berlin, Germany - German Chancellor Angela Merkel meets the Prime Minister of Moldova Maia Sandu at the federal chancellery in Berlin, Germany, July 16, 2019. PM Sndu was welcomed by her German counterpart with military honors, followed with bilateral talks and a closing press conference. (Credit Image: © Omer Messinger/ZUMA Wire)

Președinta aleasă a Republicii Moldova Maia Sandu s-a adresat cetățenilor în direct la postul public de televiziune. Aceasta a îndemnat oamenii să participe la „consultarea publică” care se va desfășura duminică, 6 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, însă să nu uite să poarte măști de protecție, potrivit NewsMaker.md.

„Situația în țară este gravă. Oamenii nu au loc în spitale, medicii sunt la limita puterilor, tot mai mulți oameni nu-și pot întoarce datoriile, pensionarii nu au bani de mâncare și de lemne de foc. Micii antreprenori nu reușesc să-și salveze afacerile. Situația în țară este gravă, iar între timp, în parlament se întâmplă lucruri rușinoase”, a declarat Maia Sandu.

Președinta aleasă a mai spus că PSRM și fracțiunea Partidului „ȘOR” a constituit o nouă majoritate parlamentară și a votat mai multe legi, care vor fi contestate la Curtea Constituțională.

„Socialiștii, în disperare că au pierdut alegerile, de frică că vor trebui să răspundă pentru fărădelegile pe care le-au comis, au făcut alianța PSRM-ȘOR ca să poată adopta legi, care să le permită să fure în continuare, nepedepsiți. Ieri, în parlament, majoritatea PSRM-ȘOR a votat mai multe legi anti-populare. Aceste legi au fost votate cu încălcarea normelor parlamentare și a Constituției”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta aleasă a țării l-a acuzat pe Igor Dodon că vrea să își pună oameni de încredere în fruntea tututor instituțiilor statului.

„Majoritatea PSRM-ȘOR vrea să păstreze acest parlament încă doi ani. Un parlament în care unii deputați s-au vîndut de trei ori deja. Am văzut parlamentari sechestrați cărora li se dă peste mână și le se spune cum să voteze. Ei vor să păstreze acest parlament pentru a-și proteja schemele”, a adăugat Sandu.

Maia Sandu a îndemnat cetățenii țării să participe duminică, 6 decembrie, la „o consultare publică”, însă să respecte măsurile de siguranță anti-Covid.

Precizăm că PSRM și Platforma „Pentru Moldova” din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova au negat pe 4 decembrie că ar fi format o majoritate parlamentară.

Totuși, în cadrul ședinței Biroului permanent al legislativului, iar ulterior și în cadrul ședinței plenare, deputații din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” au aprobat modificări în componența nominală a unor comisii și delegații. De asemenea, deputata PDM Monica Babuc a fost revocată din funcția de vicepreședintă a parlamentului și înlocuită cu deputatul Partidului „ȘOR”, Vladimir Vitiuc.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий