Republica Moldova: Socialiștii cer ca Ziua Europei să fie sărbătorită în altă data, pentru a nu diminua semnificația Zilei Victoriei

moldova

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) a înregistrat în parlament o inițiativă care prevede ca Ziua Europei să fie sărbătorită pe 8 mai și nu pe 9 mai, așa cum este în prezent și să fie zi lucrătoare. Autorii proiectului de lege sunt 7 deputați socialiști, potrivit Newsmaker.md .

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat proiectul de lege. Acesta urmează să fie prezentat în plenul parlamentului.

Autorii proiectului de lege sunt Bogdan Țîrdea, Grigore Novac, Adela Răilean, Vitalii Evtodiev, Nicolae Pascaru, Ivanna Koksal și Mihail Paciu.

În nota informativă a proiectului, autorii inițiativei menționează că „în anul 2017 majoritatea parlamentară de atunci, în pofida faptului că populația țării sărbătorește masiv Marea Victorie, a decis să diminueze semnificația acesteia, prin instituirea unei sărbători paralele pentru aceeași dată. Declararea zilei de 9 mai în calitate de Ziua Europei concomitent cu Ziua Victoriei a fost produsă fără consultări publice, mai mult ca atât, contrar opiniei majorității”.

Mai mult, aceștia susțin că „impactul social produs după implementarea modificărilor s-a materializat în polemici aprinse în rândul populației, cu referire la dezbaterea valorilor propagate de fiecare sărbătoare”.

Amintim că președintele Igor Dodon a refuzat la momentul respectiv să promulge proiectul de lege. Acesta a fost semnat de către speakerul de atunci al parlamentului Andrian Candu, după suspendarea temporară din funcție a șefului statului.

***

Pentru a fi aprobat, un proiect de lege trebuie susținut prin votul a 51 de deputați. Niciuna dintre fracțiunile legislative nu deține majoritatea voturilor. Deși în cadrul ultimelor ședințe ale parlamentului PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit Pro Moldova, au votat împreună mai multe proiecte de legi, formațiunile politice neagă că ar fi format o coaliție.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий